Kapstok

Dit is het verhaal over en van een kapstok. Ik weet niet of er veel verhalen over kapstokken geschreven zijn, ik heb er in ieder geval geen paraat. Kapstok, vreemd woord, zeker als je het, zoals ik nu, drie keer geschreven hebt. Even Van Dale geraadpleegd. Die geeft een keurige omschrijving, maar geen herkomst. De kap in kapstok blijkt een vergeten woord voor mantel te zijn. Maakt veel duidelijk. Maar nu het verhaal van de kapstok.
Gade had uit een voor de afvalcontainer bedoelde verhuisboedel een kapstok weten te redden. Nu vond ik dat wij een keurige kapstok hadden, ooit zelf gemaakt en precies beantwoordend aan de woordenboekomschrijving ‘plank met knoppen en haken om met name jassen aan op te hangen’. Maar Gade was zeer gecharmeerd van dit design model, dat naast haken ook nog een plateau had voor dassen en hoeden. En zo werd het ene exemplaar door het andere vervangen. Een ingehuurde klusjes man monteerde het nieuwe geval met de uiterste precisie aan de muur. En toegegeven, het gaf allure aan dit stukje gang, deze gedistingeerde kapstok. En toen werd ik jarig. Vijfenveertig gasten en ondanks de milde winter  allemaal bejast. Gade had de regie over het ophangen van de jassen van de gasten, maar toen zij even afgeleid werd liep het uit de hand. De gasten stapelden tegen de bedoeling in,  de kapstok vol. overvol. Ook het plateau bedoeld voor een enkele das werd volgestouwd met jassen. Dat werd de kapstok te veel. Of liever gezegd de schroeven en de pluggen waarmee de kapstok zo minutieus aan de te zachte muur was bevestigd. Met zacht geruis neeg de kapstok zich van de muur en zeeg beladen met veel te veel jassen ter aarde. Zoveel mantels, daar kon zelfs een functionele designkapstok niet tegen. Aan het eind van mijn verjaardag leek het nog een aardig gezelschapsspelletje te worden toen de gasten uit de stapel mantels, jassen en jekkers de hunne moesten zoeken.
De klusjesman is intussen weer langs geweest en heeft met steviger pluggen, langere schroeven en uithardende montagekit de kapstok weer bevestigd.
Oudjaar vierden we met tien vrienden. De kapstok gaf geen zuchtje en droeg de jassenlast met groot gemak. Hij straalde, blij dat hij niet bij het afval terecht was gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *