Abbey

Het is afgelopen. Met de laatste Kerstspecial was het gisteren helemaal voorbij, die prachtige Engelse serie ‘Downton Abbey’. In mijn stukjes de afgelopen jaren figureerde de serie een aantal keren in een bijrol en vaak ook nog fout aangekondigd als ‘Downtown Abbey’. Nu was de Abbey alles behalve downtown. Het was ontzettend upper, oude Engels chique omringd door een keur aan bedienden, die minstens net zo veel rangen en standen hadden als de lords en ladies die zij dienden. Van butler tot livreiknecht, van kokkin tot kamenierster en alles daar tussen in.
In de slotscènes zijn ze allen verenigd, het is tenslotte nieuwjaar en dat vier je samen, upper en down. Het lijkt wel een reclamespot voor een datingsite in 1925. Iedereen is getrouwd, verloofd, verliefd of heeft op zijn minst een oogje op iemand. Zoveel nieuwe verhaallijnen liggen voor het oprapen dat ik nauwelijks kan geloven dat dit echt de laatste aflevering is. Er moet toch nog heel wat stof te putten zijn uit de relatie tussen Cora, pardon Lady Grantham en het door haar bestierde ziekenhuis. En eigenlijk ben ik ook heel benieuwd of het echt wat wordt tussen Daisy de keukenmeid en de lakei Andy. Als het aan mij ligt heeft de schoonvader van Daisy een oogje op mrs. Patmore de kokkin, een verhaal dat ruimschoots een plaats zou kunnen krijgen in de schaduw van Downton Abbey. Stof te over, maar voorlopig zullen we het op zaterdagavond moeten doen met “Wie is de Mol” en moet ik mij koesteren met de herinnering aan zoveel mooie jaren met de Abbey.
Ik had ook een favoriet personage. Upstairs was dat natuurlijk de moeder van Lord Grantham, maar downstairs ging mijn hart toch uit naar Anna, die in de serie meer meemaakte dan in een mensenleven mogelijk is. Trouwen met een collega, die van moord beschuldig ter dood wordt veroordeeld, zelf in het gevang belanden, een serie miskramen, maar dan toch nog gelukkig het krijgen van een kindje, net voor het einde van de serie. Hoe zou het met haar verder zijn gegaan? Ik zal het nooit weten. Downton Abbey heeft zijn deuren gesloten. Voorgoed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *