Kattenvolk

De mensheid is in heel veel verschillende categorieën te verdelen. Er lijkt bijna een onstuitbare behoefte om groepen en groepjes van elkaar te onderscheiden. De meest voor de hand liggende onderverdeling is die tussen mannen en vrouwen. Maar zelfs daar bestaat een vaag en niet altijd nauw omschreven tussengebied dat tot veel verwarring bij betrokkenen en omstander kan leiden. En de rigoureuze onderverdeling leidt tot soms gewelddadige en scherp te veroordelen confrontaties, die de vele liefdevolle toenaderingen tussen leden van de verschillende groepen bijna doen vergeten.
Er zijn nog ontelbaar veel onderscheidingen te maken. Dik, dun, groot, klein, gelovig of niet en binnen dat gelovig is is er nog een duizelingwekkende onderverdeling aan de hand. Te vaak lijkt het of het behoren tot een categorie het onherroepelijk nodig maakt je met woord en daad af te zetten tegen de veronderstelde tegencategorie. De kracht wordt dan niet gevonden in het behoren tot een een groep, maar in het je afzetten tegen de andere. En daar komt zelden iets goeds uit. Dan zo zit je binnen de kortste keren in hedendaagse  Hoekse en Kabeljauwse twisten of een moderne strijd tussen de orangisten en staatsgezinden. De behoefte om tot een bepaald groepje te horen is al zo oud als de mensheid en kan ik ook goed begrijpen, maar het blijft mij verbazen dat dat ook moet leiden tot het willen uitdrukken van de suprematie van de ene categorie ten opzichte van de andere. En dat dan ook nog op een gewelddadige manier. Soms denk ik wel eens dat dat komt uit pure angst, angst voor het onbekende. Van je afslaan voordat je denkt geslagen te kunnen gaan worden.
Ik zelf hoor natuurlijk ook tot verschillende categorieën. Ik ben man, blank, dik, oud. Maar dat betekent niet dat ik de strijd aan zou willen gaan met gekleurde slanke jonge vrouwen. Integendeel zou ik haast willen zeggen. Laten we genieten van het verschil.
En als ik verder nog ergens bij zou moeten horen deel mij dan maar in bij het kattenvolk, mensen die van katten houden. En dat betekent niet dat ik hondenvolk niet mag. Ik neem een voorbeeld aan mijn eigen kat Harrie die met Guus, de teckel van mijn zoon door een deur kan.  Zou willen dat dat bij de mensen ook wat vaker zou lukken.

1 reacties op Kattenvolk

  1. Rein Verdijk schreef:

    Liepen ze naast elkaar of renden ze achter elkaar door die ene deur….? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *