Keerzijde

Eind 2022 zal in Qatar het wereldkampioenschap worden gehouden. Dat is een paar jaar geleden al besloten en in dat land is men ijverig aan het bouwen van de stadions geslagen. Nu is het wel zo dat ik als ik aan voetbal denk niet direct Qatar mij als meest voor de hand liggend organisatie voor de geest komt. Maar vooruit, met een beetje goede wil en in ieder geval met heel veel geld heeft de FIFA de wereldvoetbalbond toch die keuze gemaakt. Ik durf mijn hand niet in het vuur te steken voor de rechtmatigheid van die keuze, maar alle tegenargumenten werden resoluut van de tafel geveegd. En geld, in wat voor een kleur dan ook, maakt een heleboel goed. Argumenten als het gebrek aan infrastructuur, nauwelijks voetbaltraditie en verzengende hitte werden als niet valide betiteld en er gingen vele spaden in de woestijngrond om de stadions te bouwen. Er zijn lang geen Qataren (of is Qatarezen) genoeg om die gigaklus te klaren dus werden duizenden gastarbeiders uit India en omringende landen aangetrokken. Naar nu blijkt zijn de omstandigheden waaronder zij moeten werk allerbelabberdst en zijn er, zeggen gezaghebbende bronnen, al duizenden bouwvakkers omgekomen.
De KNVB, Nederland dus, heeft zich ook aangemeld voor het toernooi. Maar voor  het zover is moet het landen als Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar achter zich laten. Gezien de plaats op de wereldranglijst moet dat geen onmogelijkheid zijn. Maar er gaan steeds meer stemmen op om dit WK te boycotten gezien de erbarmelijke omstandigheden waar onder de gastarbeiders te werk zijn gesteld. Slavenarbeid is nog de meest positieve kwalificatie van de mensonterende situatie waarin gewerkt wordt. Ook de politiek begin zich te roeren. De lijsttrekkers van D66 en CU hebben zich al min ff meer voor een boycot uitgesproken.
Alles heeft een keerzijde, dat is ook zo bij voetbalmedailles. Vandaag lees ik in mijn krat een bericht over India. Daar zijn heel wat mensen gelukkig met het geld dat zij als gastarbeider in Qatar verdienden. Twee keer zoveel als in hun eigen land, als ze al werk hadden.
De stadions zijn bijna klaar. Nog is het niet duidelijk of Nederland zich gaat plaatsen en als het zich plaatst, zullen ze dan wel of niet gaan? Er zal hoe dan ook een Wereldkampioen voetbal 2022 komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *