Kandidaten

Van de week lag die in de bus, de folder met de ‘Kandidatenlijsten voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 17 maart 2021 in kieskring 6 (Nijmegen)’. Volledig uitgevouwen, en daar ben je al even mee bezig, is het een lap papier van 80 x 60 cm. Als boekje zou het een omvang van 32 pagina’s hebben. In totaal heb ik straks de keuze uit 31 partijen. Oude vertrouwde namen, maar ook een fiks aantal nieuwe namen. Om de en of andere reden ontbreekt lijst 31. Van de naamloze lijst 30 met 31 kandidaten springt het over naar lijst32 van De Feestpartij (DFP) van de zich zelf tot bekende Nederlander uitgeroepen Johan Vlemmix. Het is de partij met maar 1 kandidaat en dan ben je zowel lijsttrekker als lijstduwer. Als die partij een zetel zou halen,- ik zou er mijn geld niet op zeten- dan zou het wel een armetierig feestje worden, zo helemaal in je eentje.
In totaal heb ik straks de keuze uit meer dan 1.000 kandidaten. Dat betekent hoed dan ook dat er straks op 20 maart minstens 850 teleurgestelde Nederlanders zijn die niet gekozen worden. Waarschijnlijk ook de kandidaten die in België, Frankrijk, Uruguay of Zwitserland wonen, maar zich ook thuis vielen in Forum voor Democratie.
De VVD en D66 lijken het meeste vertrouwen te hebben in het aantal zetels. Op hun lijst figureren 80 namen. Bij die laatste partij staat enige Nijmegenaar die ik ken. Her en der staan nog wat Nijmegenaren, maar hun namen zeggen mij niks. Dat ligt aan mij.
Een fiks aantal lijsttrekkers woont in ‘s-Gravenhage, de zondagse naam voor Den Haag, de stad die oorspronkelijk gewoon Die Haghe heette, maar dat niet chique genoeg vond. Ach ja, Haagse kak.
Waarschijnlijk zijn er een aantal partijen of bewegingen waar we na 17 maart niets meer van zullen horen. Vaarwel dan BBB, Jong, Splinter, NL Beter en Oprecht.
Jezus Leeft lijkt niet kapot te krijgen, en de naamloze partij met Willem Engel zal vast nog van zich laten horen en in de Kamer of niet van Henk Krol van de naar hem genoemde lijst zullen we voorlopig ook niet af zijn. 20 maart weten we of ik gelijk heb.

Eén reactie op Kandidaten

  1. Ineke schreef:

    Pas jij wel een beetje op je woorden als je over Den Haag schrijft….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *