Kees

Dan denk je van het gebreek en gerommel in je huis af te zijn. De nieuwe elektriciteitskast is gemonteerd. En ook de nieuwe gasmeter hangt op zijn plaats. De mooie kastjes die daar ooit omheen waren getimmerd liggen in de gang. Ze liggen te wachten op Kees. Maar daarover later meer.
Als er weer druk op het gas wordt gezet blijkt er een lekkage te zijn. En nog wel een forse ook. Levensgevaarlijk. Of ik nooit iets geroken heb? Nee, dus. En mijn gasverbruik lijkt ook excessief te zijn in vergelijking met vergelijkbare huishoudens. Nee, ik mag zeker nog geen verwarming aansteken of op gas koken. Het lek moet verholpen worden. Ik probeer een loodgieter te bellen. Die kan pas morgen komen. Als Kees ook komt.
Vanochtend. De bel. Voor de deur staat een imposante gestalte. “U moet Kees zijn.” Het klopt. Kees is de meneer die de nazorg komt doen. Hij zal de kastjes die ooit de diverse meters aan het oog ontrokken weer terug hangen. Kees is nog zo iemand die wat zijn ogen zien met zijn handen maken kan. Hij stelt me gerust: “Het is een klusje van niks en alles komt prima in orde.”
Weer gaat de bel. De opgetrommelde mij verder onbekende loodgieter. Hij gaat op onderzoek. Het hele laatste stuk van de leiding, precies onder de moeilijk toegankelijke kruipruimte is verrot. Dat moet vervangen worden. Een klus die hij als noodhulp niet aan kan. Zijn handen kunnen beduidend minder dan zijn ogen zien. Ik dank hem voor zijn diagnose en betaal met pijn in het hart de kosten daarvoor.
Ik bel mijn eigen vertrouwde loodgieter die net terug is van vakantie. Gisteren belde ik hem. Hij zat toen nog vast in de tunnel naar Calais. Maar nu zal hij direct even langs komen.
Kees heeft inmiddels een kast piekfijn terug gehangen. Over het ander kastje is hij niet tevreden. “Daar ga ik een nieuw voor maken”. Volgende week woensdag zal het klaar zijn.
Mijn loodgieter komt zaterdag een nieuwe gasleiding leggen. Het gebreek en gerommel in mijn huis zal nog even duren. In het benedenhuis is het 8,5°. De komende dagen wonen we in het bovenhuis, 20°.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *