Lied

Een paar dagen geleden schreef ik over een afgeslagen invasie. Er zou wat moeten gebeuren aan mijn gas- en elektriciteitsvoorziening. Ook bij de buren en de buren verderop. Vraag mij niet precies wat, maar het was nodig, zeiden de mannen van het bedrijf dat het allemaal zou gaan uitvoeren. Vandaag zijn ze in volle sterkte teruggekomen. In ons daarvoor veel te kleien straatje staan nu wel vijf busjes. In grote letters staat op de zijkant “JOULZ” en daarachter iets kleiner “energie-infrastructuren”. Joulz zal wel zo’n onbegrijpelijke fantasienaam zijn, zoals alle bedrijven zich tegenwoordig daarmee lijken te moeten tooien. Niks geen Philips, Albert Heijn of Douwe Egberts meer. Namen die gewoon verwezen naar de oprichters van het concern. Maar nu heten ze Nuon, Eneco of Ditzo. Zouden zo maar bewoners van Hobbitland kunnen zijn. Bij “energie- infrastructuren” kan ik mij iets voorstellen. Zeker als ik de wirwar van leidingen en buizen zie in de kuil die een aantal mannen in minder dan geen tijd hebben gegraven. Daar worden de energie-infrastructuren zichtbaar. Een paar daarvan zullen afgesloten worden. Nieuwe zullen worden aangelegd. Om mij te voorzien van wat ik al had: gas en stroom. Soms moet je dingen gewoon maar laten gebeuren en niet vragen naar het hoe en waarom.
“Het gas gaat er af”, waarschuwt een van de vele mannen mij. Ik ben blij dat Gade en ik in een boven- en benedenhuis wonen, die naar believen samengevoegd of gesplitst gebruikt kunnen worden. Het bovenhuis blijft buiten schot. Dat heeft genoeg aan zijn mogelijk niet helemaal bijdetijdse energievoorziening. Maar het blijft er wel lekker warm en ook de stroom blijft het doen.
Buiten is het een geraas van een graafmachine en een machine die een leiding onder de voortuin doorschiet. Een mini noord-zuidlijn waar straks gas door zal gaan stromen.
“We maken alles straks weer piekfijn in orde, meneer. U kunt dan niet eens meer zien dat we geweest zijn.”
Voorlopig dreunt en dendert het nog om mij heen, kloppen en boren en hakken en graven. Het lied van de arbeid. Ik luister wel en zing niet mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *