Kerstboom

Het is natuurlijk eigenlijk ongepast om nog voordat Sinterklaas ook maar de kans heeft gehad onze schoentjes te vullen, het land nog bij lange na niet verlaten heeft, het over de kerstboom te hebben. Maar ja, welke data zijn er nu nog heilig? Meteorologen laten hun winter beginnen op 1 december in plaats van  dit jaar op 22 december om 05.48 uur, terwijl de temperatuur daar geen enkele aanleiding toegeeft. De winterbanden op mijn auto vragen zich af wat ze aan het doen zijn. Bij mijn grootgruttrer staan de kerstbomen al een paar dagen te koop. Ik denk dat in heel wat huishoudens Sinterklaas zich afvraagt of hij de pakjes nu bij de schoorsteen of onder de kerstboom moet leggen.
Gade en ik zullen ook dit jaar geen kerstboom plaatsen. Hier en daar een takje groen, een verlichte kerstster voor het raam, als we tenminste weten waar we die vorig jaar hebben opgeborgen. Bovendien heb ik het idee dat een kerstboom met zijn glinsterende ballen en slingers dit jaar geen lang leven beschoren zou zijn. Ik denk dat die boom binnen de kortste keren van al zijn versierselen ontdaan zal zijn als resultaat van de verkenningstochten die onze jonge kat Harrie tot hoog in de boom gaat maken. Harrie is een uitstekende klimmer die Gade en mij ook als een uitgelezen klimpaal beschouwt. Zelfs zonder slingers en engelenhaar.
Jarenlang zag ik een oorzakelijk verband tussen de kerstboom en mijn verjaardag, een paar dagen voor de kerst. Op mijn verjaardag werd door mijn vader en mijn oudere broers de kerstboom opgetuigd, met echte kaarsjes. Er werd veel werk besteed aan het inrichten van de kerststal, compleet met herders en schaapjes die gedrenkt werden aan een meertje, een spiegeltje met wat kerstmos er om heen. Bij een verjaardag hoorde voor mij een kerstboom. Mijn vriendje uit die tijd was in april jarig. Geen boom, geen stalletje. Ik vond dat lang een wat armoedige verjaardag, ondanks de spritskoeken en ranja.
In mijn supermarkt liggen dus nu al de chocoladeletters en kerstkransjes broederlijk naast elkaar. Het zal niet lang meer duren, dan liggen de paaseitjes er bij.

1 reacties op Kerstboom

  1. Heite schreef:

    Het is bovendien ONGEPAST om mijn NEEN=NEEN-sticker NIET te respecteren !

    Ik wil jullie kerstboom niet, begrepen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *