Kerstkaart

Ik heb de eerste kerstwens binnen. Gewoon via de post. Voor mij is dat het teken dat ik ook mijn kerstkaarten kan gaan schrijven. Ik doe dat al sinds jaar en dag. Ik vind dat dat er gewoon bij hoort. Kaarten per post. Ik heb nog een adresboekje en de mensen die daarin staan kunnen bijna rekenen op een kerstkaart. Vorig jaar heb ik ook kerstwensen via de mail verstuurd, maar ik denk dat ik dat dit jaar maar laat. Is voor mij toch niet het echte kerstkaartengevoel.
Ik hou van oubollige kerstkaarten. Van vorig jaar heb ik er nog wat over met daarop een besneeuwde molen en een aantal met een roodborstje in een winterlandschap en de voorgedrukte tekst “Prettige Kerstdagen”. Hoe toepasselijk.
Ik kocht ook drie setjes kaarten. Ze waren in de aanbieding. Drie verschillende afbeeldingen. Een hond met een feestcracker in zijn bek, drie sneeuwpoppetjes, waarvan er twee een pinguïn zijn en een hond met een kerstmuts op. Tjonge, wat zal ik daarmee de ontvangers imponeren. Maar het gaat helemaal niet om de afbeelding. Het gaat om de geste. Op deze kaarten komt het woord kerstdagen niet voor. “Fijne feestdagen”. In totaal 18 kaarten voor € 1,99. “Alles is veel voor wie niet veel verwacht.”(J.C.Bloem)
Ik heb ook nog een stel kerstkaarten die mij een licht schuldgevoel bezorgen. Ik kreeg ze ongevraagd toegestuurd van  een goede-doelenstichting. Gewoon als aardigheidje, schreven ze, maar wel met het bedekte verzoek het belangrijke werk van hun stichting te steunen. Ik hou niet van die manier van bedelen. Als ik de kaarten hou en gebruik en geen gift overmaak voel ik mij niet zo prettig. Van de andere kant heb ik niet om die kaarten gevraagd en ze passen uitstekend in mijn opvatting hoe een kerstkaart er uit moet zien. Kerstballen en brandende kaarsen.  Ja, ik denk dat ik ze toch maar gebruik. En al zijn het er maar drie, ik maak zo ook nog een beetje reclame voor die stichting. Maar ik blijf me een beetje een profiteur voelen. Misschien toch nog maar een bijdrage storten. Maar als ik 18 kaarten voor 2 euro koop, koop ik dan mijn schuldgevoel met een gift van 33 cent af?
Er komt nog heel wat kijken bij het sturen van een kerstkaart.

1 reacties op Kerstkaart

  1. Dėsirėe schreef:

    Hoi Jan,
    stuur ons maar die kaart met de 2 pinguins.
    Die past nl. uitstekend bij onze reis in januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *