Kerstverhaal

Ik schreef al menig kerstverhaal. Of meer een kerstboodschap. Dat deed ik beroepshalve. Er kwam bij de gemeente een verzoek binnen aan de burgemeester of een wethouder om een bijdrage in kerstsfeer voor een periodiekje of programmaboekje van de een of andere instelling of stichting. Dat soort vragen kwam zeer geregeld, maar rond de kersttijd werd er altijd bij gevraagd of daar wat aandacht aan besteed zou kunnen worden. Het verzoek aan de burgemeester of de wethouder kwam dan op mijn bureau terecht en ik ging aan de slag. Nu is het echte kerstverhaal natuurlijk niet te evenaren. Lucas heeft dat toch het allermooist beschreven. Dat wonderlijke verhaal van een maagd die met haar verloofde het hele land doorreist om zich te laten tellen. “Deze volkstelling had plaats, eer Quirinius landvoogd van Syrië was.” Gebeeldhouwde zinnen, voorgoed in mij verankerd. “Terwijl ze daar waren, brak de tijd van haar moederschap aan; zij baarde haar eerstgeboren Zoon, wikkelde Hem in doeken en legde Hem neer in een kribbe; want in het nachtverblijf was voor hen geen plaats.” Een bijzonder verhaal, of je het nu gelooft of niet. Kom daar als simpele broodschrijver maar eens overheen.
De teksten die ik leverde, ik heb ze niet bewaard, zullen bol hebben gestaan van vrede en samen, van gezelligheid en aandacht voor elkaar. Op zulke momenten leek er een priester of predikant aan mij verloren te zijn gegaan.
Ik permitteerde mij ook enige vrijmoedigheid. Zo liet ik een van mijn verhalen eens beginnen met: “Het was een heldere vriesnacht, de sterren fonkelde aan de hemel. De sneeuw viel gestaag en  legde het land onder een witte deken.” De burgemeester, -of was het een wethouder voor wie ik dat toen schreef-, heeft het achteloos goedgekeurd en de kerstwens verscheen, uiteraard met zijn naam er onder in het kerstnummer van het clubblaadje waar het voor geschreven was.
Deze kerstnacht was geen heldere vriesnacht en evenmin heeft het tegelijkertijd gesneeuwd. Dat zou pas een wonder zijn geweest. Nee, het is geen kerstweer. Ben benieuwd hoe straks bij de brunch bij deze temperatuur de worstenbroodjes zullen smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *