Keukentafel

De keukentafel gaat een belangrijke plaats innemen in het nieuwe zorgdenken. Aan die tafel komen immers de hulpvrager en de consulent van een zorginstelling of gemeente bij elkaar om te bepalen welke zorg een hulpbehoevende nog krijgt en hoe er nog wat bezuinigd kan worden. Ik vind dat een grove devaluatie van het nut en de functie van de keukentafel. Een tafel, die lees ik elders , ook een kwijnend bestaan leidt. Heel veel keukens zijn te klein om een ordentelijke keukentafel te herbergen. En ook al zou je een keukentafel willen, hij past er gewoon niet in. Noodgedwongen moeten die gesprekken tussen hulpverlener en hulpbehoevende dan plaats vinden aan de eettafel of erger nog in het comfortabele bankstel met een 3-zits bank en een gemakkelijke fauteuil. Op zich is dat al een aantasting van het privé-domein. Een keukentafelgesprek hoort het karakter te hebben van een vertrouwelijke ideeënuitwisseling en mag niet de plaats zijn waar de grenzen van de zorg bepaald worden. Dat dient te gebeuren in een meer professionele setting. Het gevaar is niet denkbeeldig dat zo’n gesprek aan de keukentafel dan als gezellig wordt ervaren, terwijl er eigenlijk een aantal uren zorg door de neus geboord gaan worden. Het is een oneigenlijk gebruik van de keukentafel, een ontwaarding van de functie van de keukentafel.
Wij hebben een forse keukentafel. Om precies te zijn een keukentafel van 16.900 cm². Dat klinkt nog veel groter dan een tafel van 1.30×1.3o. Onze keukentafel biedt zonder moeite plaats aan 8 personen. Voordeel van een keukentafel, waaraan ook de maaltijd of soms zelfs het diner wordt genuttigd, is dat de kok van dienst aan het gesprek kan blijven deelnemen. En tijdens zo’n etentje zit ik zo strategisch dat ik niet eens van mijn plaats hoef op te staan om de vuile borden in de afwasmachine te plaatsen. Lang leve de keukentafel.
Mocht er ooit een consulent van een zorginstelling langskomen dan zal ik hem of haar ontvangen in mijn werkkamer. Niet aan onze keukentafel. Die blijft gereserveerd voor vrienden en bekenden die het beste met ons voor hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *