Keuzedag

Ik kreeg post van de NS. Een onnut foldertje dat mij meer grip zou moeten geven op mijn reis. Het foldertje zet alle informatievoorzieningen van onze Spoorwegen op een rij. Ik word voorgelicht over het bestaan van de reisplanner Xtra app, het SMS-alert, de NS-medewerker, de informatieschermen, de NS-servicezuil, informatie in de trein, de geld-terug-bij-vertraging regeling. Het foldertje eindigt met de geruststellende mededeling dat ze via Internet altijd bereikbaar zijn. Ik word altijd wat wantrouwend bij zoveel informatie over hoe je informatie kunt krijgen. Dan rijst bij mij het vermoeden dat de boodschap die men wil verkondigen op het eerste oog niet helemaal volledig is. Dat je meer wilt weten. Misschien is het zelfs zo dat de boodschap zo ingewikkeld is dat hij niet eenvoudig te vertellen is.
Ooit was er een tijd dat als je op reis ging je naar het loket ging. Dan vroeg je om een enkele reis Amsterdam 2e klas of een retourtje Arnhem (want daar wilde je maar even zijn) en dan kreeg je na betaling een kartonnen kaartje goed voor een enkeltje Amsterdam of een retourtje Arnhem. Duidelijke zaak. Reis je nu per trein dan kan dat met je OV-chipkaart. Je investeert een bedrag en na het uitchecken krijg je het niet verreisde deel van dat bedrag weer terug gestort. Ingewikkeld, maar het lijkt te werken. Als je niet vergeet uit te checken.
Ik heb zojuist 7 kaartjes voor keuzedagen weggegooid. Ze zijn verlopen. Het afgelopen jaar kwam ik niet aan treinreizen toe. De keuzedagen gingen aan mij voorbij. Vanaf nu moet ik een keuzedag op mijn OV-kaart laten bijschrijven. Ook daar kreeg ik post van de NS over. Een instructieboekje van 12 pagina’s. Dat leert mij hoe ik in 4 stappen een keuzedag op mijn OV-kaart kan zetten. Straks ga ik weer eens met de trein. Naar Amsterdam of Den Haag. Misschien wel naar Arnhem. Ik vertrouw er maar op dat het allemaal zal werken. En zo niet, dan raadpleeg ik het foldertje waar ik informatie kan halen. Als dat foldertje tenminste mijn prullenbak kan ontlopen.

1 reacties op Keuzedag

  1. Rein Verdijk schreef:

    Jan jouw (nieuwe) auto rijdt toch ook ‘als een trein’ dus waarom zou je met de NS gaan met al dat gedoe en als je pech hebt met 140 km/u staand opgepakt vervoerd worden en ook nog zonder veiligheidsgordel….
    Moet er niet aan denken…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *