Klik

Hoeveel mensen zou je in je leven ontmoeten? En met ontmoeten bedoel ik dan niet toevallig tegen op botsen, sorry zeggen en verder lopen. Nee, er moet een moment van min of meer wezenlijk contact zijn. Een gesprek bij  een kop koffie, een affaire, samen in een bestuur zitten of naast elkaar zitten tijdens een abonnementenreeks in de Amsterdamse Stopera. Dat laatste had ik met Han Reiziger, die mijn buurman was tijdens een balletreeks op de zondagmiddag, 2 of 3 jaar lang. Het begon met een beleefd knikje en na een aantal voorstellingen wissel je in afwachting van het dovende zaallicht je verwachtingen over de komende voorstelling uit. Een terloops gesprek, maar toch. Hoeveel van zulke en meer intense ontmoetingen zou je in je leven hebben. Duizenden volgens mij. Het is  niet verwonderlijk dat sommige van die ontmoetingen mogelijk een tijdje intens zijn en dan zonder boos opzet verwateren. Je verliest elkaar uit het oog en kerstkaarten stuurde je elkaar al nooit en verjaardagen kende je niet. Sommige ontmoetingen vergeet je helemaal, een aantal wordt een min of meer dierbare herinnering.
Ik had jaren niet aan haar gedacht en zeker niet verwacht haar daar weer te zien. De plaats waar ik haar weer zag had niets met ons gezamenlijke verleden te maken. Dat lag bij de contacten rond een beginnende stedenband met Rusland begin jaren negentig. Het laatst had ik haar en haar man gesproken bij het huwelijk van hun dochter, nu zo’n 10 jaar geleden. Zo hecht was de band wel geweest dat het vanzelfsprekend was dat ik vanuit mijn trouwambtenaar zijn dat huwelijk zou voltrekken. Maar ik herinner mij niet dat we elkaar daarna nog ontmoet hebben, ondanks het feit dat we van elkaar weten dat we elkaar graag mogen. Ik haar althans en troost me met een vermoeden van wederzijdsheid. En nu zag ik haar terwijl ik op de afslag van hole 2 stond en zij langsliep op het pad daarnaast. Met haar man en haar heb ik een paar holes gelopen, koffie gedronken en uitgewisseld hoe het met de kinderen ging. En de klik was er weer, nog steeds. Er is geen nieuwe afspraak gemaakt, maar de uitnodiging voor een kop koffie is gegeven, wederzijds.

Eén reactie op Klik

  1. Gerard schreef:

    Ik las laatst in een wetenschappelijk artikel dat een mens tussen de 150 en 200 relaties kan onderhouden, relaties die werkelijk betekenis hebben. Vond ik zelf erg weinig. Dit heeft niets met de ontmoetingen te maken die jij in je blog bedoelt, maar het betekent wel dat we enorm moeten selecteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *