Klooster

Van 1958 tot 1963 verbleef ik vrijwel dagelijks in een klooster. Althans in de onmiddellijke nabijheid van een klooster. Ik was een vlijtige leerling van het Dominicus-college waar toen nog tal van paters tot het lerarenkorps hoorden. Zij woonden in bijna alle gevallen in het aanpalende klooster, een statig gebouw dat al weer een hele tijd geleden is afgebroken en plaats heeft gemaakt voor een woonwijkje. De paters gaven nog les in hun habijt, indrukwekkend kledingstuk dat nog aan grandeur won als zij daar hun zwarte koormantel over heen aantrokken. Imposante verschijningen. Zij huisden in het kloostergedeelte dat ‘slot’ heette. Dat stond op een groot wit met zwarte letters geëmailleerd bord dat op de toegangsdeur geschroefd was: SLOT. Dat gedeelte van het klooster was alleen toegankelijk voor mannen. En ja, ook jongens. Wij wisten niet beter in die tijd.
Een tijdje geleden heb ik het klooster herontdekt. Een dominicanenklooster onder de rook van Arnhem en als de wind goed staat eigenlijk ook onder de rook van Nijmegen. Het klooster huist nog steeds een aantal paters, maar heeft zich ook ontwikkeld tot wat we vroeger ooit een volkshogeschool noemden. Nu is het een centrum voor bezinning, bezieling en beweging. Ik volgde er twee dag-retraites en zong in de kerk van het klooster met een paar honderd anderen eeuwenoude mantra’s. Met Allerzielen zongen we er de namen van die ons lief waren. Ik voel me op mijn plaats in dat klooster. Als gast, begrijp me goed. Stil zijn, nadenken, peinzen, noem het desnoods mediteren, het lijkt daar allemaal zoveel makkelijker te gaan.
Straks vertrekken Gade en ik naar het klooster. Tot zondagmiddag. Leven zonder waarom is het weekendthema. Op school leerden we via eerste vraag in  de catechismus waartoe we op aarde zijn. Misschien om ik er komend weekend wel achter dat het ook zonder die vraag kan. Leven zonder waarom. Is dat een geschenk of een opdracht en is er wel een waarom? Misschien is er niet meer dan een waarheen. In mijn hoofd is het weekend al begonnen.
P.s. de laptop gaat niet mee. Blog is ook op retraite. Tot maandag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *