Wissel

Ik ging naar de stad om mijn autobanden te wisselen. Daarover bestaat net zo veel discussie als over de griepspuit. Is dat nu wel nodig als je waarschijnlijk toch niet naar het buitenland reist waar winterbanden niet alleen aangeraden worden, maar zelfs onder bepaalde omstandigheden verplicht zijn. Aanraden is voor mij vaak al genoeg om het zekere voor het onzekere te nemen. Er is al genoeg onzeker in het menselijke bestaan, dus kies ik voor griepspuit en winterbanden.
De winterbandenmonteur heeft een uurtje voor de operatie nodig. De garage is midden in de stad. In dat uurtje stiefel ik naar de stadswinkel. Daar kan ik door € 10 te betalen een heel jaar vrij busreizen in stad en streek op mijn ov-kaart laten zetten. Het is lang geleden dat ik in de Stadswinkel was, terwijl ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) daar toch kind aan (stad)huis was. De juffrouw die dat vrij reizen op mijn kaart zet, spreekt mij  aan of ik niet alleen oud ben, maar ook lichtelijk seniel. Een betuttelend toontje dat nauwelijks plaats biedt aan zelfstandig handelen. Nu weet ik ook wel dat ik sinds gisteren een ambteloos burger ben, maar zo’n toontje maakt me toch kriegel.
Ambteloos burger. Gisteren werd er officieel afscheid genomen van mij en twee collega’s als babs. Na bijna 25 jaar vonden wij het mooi geweest. De burgemeester sprak ons mooi toe en tuitte veel lof. Er waren cadeaus in onverwachte overvloed en de receptie was genoeglijk. Dat vertelde ik aan de medewerkers van de huwelijksafdeling die in de Stadswinkel in werkoverleg zaten. Dat verhinderde hen niet mij even binnen te vragen. Zo lang niet geweest en hoe het toch eigenlijk met mij ging. Mijn flauwe introductie dat ik gehoord had dat er een vacature voor babs was en dat mij dat wel leek ontving een beleefd glimlachend onthaal. In het echt was het leuker dan dat het er zo opschrift uit ziet. Ik kreeg koffie en was duidelijk de welkome gast van buiten, niet langer de collega. Ik had van rol gewisseld.Net als mijn banden. Na een uur was mijn auto klaar. Ik rijd op winterband. Laat het maar vriezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.