Koningsdag

Ik heb even overwogen mij er vandaag met een Jantje van Leiden af te maken. Als ik aan die opwelling gehoor had gegeven dan had het blog vandaag maar uit drie woorden bestaan: “WEGENS KONINGSDAG GESLOTEN.” Maar ja, zelfs Albert Heijn is vandaag gewoon open, dus waarom dan ik niet aan het schrijven geslagen op deze 27 april. Een dag die tot voor een paar jaar voor mij niet meer was dan de verjaardag van een voormalige schoonzus, maar nu staat er op het kalenderblaadje dat het Koningsdag is, de verjaardag van Willem-Alexander. Over een ruim half uur gaan we bij de overbuurvrouwen op de koffie. Ik neem aan dat ze de tv aan hebben staan, zodat we de gebeurtenissen in Dordrecht op de voet kunnen volgen. Vanochtend heb ik ook nog nagedacht hoe ik voor mijzelf deze dag een extra accentje zou kunnen geven. Mijn medaille als ridder in de orde van Oranje-Nassi, zoals de kleinzoon van een onlangs gedecoreerde meer dan goede kennis dat noemt, mag ik niet op. Die medaille ligt keurig in een laatje te wachten tot ik dood ben en dan teruggestuurd kan worden naar de Kanselarij der Nederlandse Orden. En toch zou dat versiersel een mooi oranje toefje op deze dag geweest zijn. Onder de douche herinnerde ik me dat er mogelijk nog een oranje-kleurig T-shirt ergens verweg in de kast moest liggen. En ja hoor, dat klopte. Reclame van een fysio-therapeut ter gelegenheid van het afgelopen EK of WK. Dat shirt heb ik nu aan in plaats van het gebruikelijke zwarte shirt. En ik voel me weer even dat kleine jongetje dat toen nog op 30 april een oranje sjerp  om kreeg ter gelegenheid van de verjaardag van Koningin Juliana. Ik had geen fietsje om te versieren, zelfs geen step. Op die dag bleef het dus bij die sjerp, die geregeld van je schouder afzakte.
Later toen ik zelf kinderen in die jonge leeftijd had werden er wel fietsen versierd, maar prijzen voor de mooiste fiets werden er niet gewonnen.
Het is net half elf geweest, op naar de overbuurvrouwen, de koffie wacht. Als er oranje tompouces zal ik beleefdheidshalve een klein hapje nemen. Leve de Koning.

Eén reactie op Koningsdag

  1. Rein Verdijk schreef:

    Denk aan de koolhydraten Jan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *