Kriebelhoest

Vanavond begint het kamermuziekseizoen weer. Het eerste van een reeks concerten georganiseerd door de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Het is een van de grootste organisaties op dit gebied ter wereld, met zo’n 1200 abonnementhouders. Een bijna uitverkochte concertzaal in De Vereeniging. Die zaal met die fantastische akoestiek. Daar klinkt de fijnste noot tot in de verste hoeken. Toute Nimègue is abonnee, maar toute Nimègue is ook overwegend grijs en 50+. Maar dat maakt de muziek er niet minder om. Vanavond staan Bartók, Ravel en Schubert op het programma. Vertolkt door een piano, viool en cello. Het kan weer mooi worden.
Vannacht had ik er zelf voor het eerst last van. Kriebelhoest. Niet zo vreemd, want echtgenote kwakkelt al een paar dagen met keelpijn. Een licht griepje is haar deel, het lichte hoestje het mijne. Nu heb ik een probaat middel tegen nachtelijke kriebelhoest. Men neme een Strepsil- of Kruidvathoestbonbon, stoppe die in de mondholte en men legge zich te ruste. Niet op sabbelen, gewoon in de mond laten zitten, eventueel veilig weggeborgen achter de kiezen. Angst op nachtelijk stikgevaar is niet aanwezig, omdat een hoestreflex, mocht de bonbon toch aan de wandel gaan, reddend zal werken. Aldus een gerenommeerd KNO-arts die ik daar jaren geleden op de radio over hoorde. De anti-prikkel stofjes in de pastille worden de hele nacht gedoseerd afgegeven. Een rustige slaap zij uw deel.
Vanavond dus de opening van het kamermuziekseizoen (al blijf ik het vreemd vinden: kamermuziek en dan een zaal met 1500 stoelen). Maar ook de opening van het kriebelhoestseizoen. Want ook vanavond weer zullen er naast de verfijnde muziek tot in de verste hoeken van de Grote Zaal de kuchjes, proestjes, hoestbuitjes te horen zijn, die het begin van dit seizoen markeren. De akoestiek van de Vereeniging geeft ook dit lichamelijk ongemak een klankpodium van wereldallure. Toute Nimègue zal van zich laten horen.

1 reacties op Kriebelhoest

  1. Wij hadden dit concert gisteren, Jan, in Musis Sacrum. Het is heel bijzonder. De bejaarde cellist is een van de beste ter wereld. De pianist is briljant en de violist is fabelachtig. Het rondo uit Haydns trio heb ik nog nooit zo virtuoos gehoord en de Schubert is onvergetelijk. In Arnhem was de zaal nog niet half vol, schandelijk. Dit is de wereldtop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *