Kronenburgertoren

Mogelijk was het u, net als mij, ontgaan dat er vorig jaar weer een nieuwe organisatie is ontstaan. De Nationale Monumentenorganisatie. Ik zou dat verder ongemerkt hebben laten passeren als mijn zaterdagkrant er geen aandacht aan had besteed. Zij bericht  over het bestaan van die organisatie en dat het rijk 31 onnutte monumenten  daar gaat onderbrengen. De rijksmonumenten krijgen een bruidsschat van 61 miljoen euro mee. Goed voor een fonds waaruit de toekomstige kosten voor onderhoud en exploitatie kunnen  worden betaald. Ik had al de berichten daarover alleen nog maar voor kennisgeving aangenomen als niet een van de 31 monumenten de Nijmeegse Kronenburgertoren was geweest. Dan begint mijn Nijmeegse harte wat harder te kloppen en het zwart-rode bloed wat sneller te stromen. Ik voel me bijna beledigd door het idee dat het Rijk van die toren af wil. Ik moet dat ook weer niet overdrijven, want ik heb me nog nooit afgevraagd van wie die toren u eigenlijk was. Hij  staat op zoveel Nijmeegse ansichtkaarten dat ik aannam dat hij van de gemeente was. Blijkt dus van het Rijk te zijn en die wil nu af van dat prachtige decorstuk aan de voet waarvan ik als kind de eendjes voerde en aan de hand van mijn vader naar de hertjes ging kijken.
Het Rijk wil van steeds meer zaken af. Als het nog even zo doorgaat heeft de rijksoverheid zichzelf volstrekt overbodig gemaakt en al zijn taken en bevoegdheden aan Europa, de gemeenten of door haar opgerichte particuliere organisaties overgedaan, zoals ook de kersverse Nationale Monumentenorganisatie, die overigens nog op zoek isnaar een directeur voor twee dagen in de week op basis van een adviesovereenkomst. Dat zit financieel dus wel goed.
Ik vind het vreemd dat ter oplossing van een niet-bestaand probleem er een nieuwe organisatie moet worden opgetuigd. Nationaal nog wel. Dan kan het Rijk het net zo goed zelf blijven doen. Waarom niet aangehaakt bij bestaande instellingen, provinciaal of categoraal zoals Gelders Erfgoed of Gelderse Kastelen? Ik zit niet zo te wachten op een quango die minder democratisch controleerbaar dan de overheid een aantal gouvernementele beheerstaken gaat uitvoeren. Mogelijk heb ik een aantal ontwikkelingen gemist en is het een briljante zet van minister Blok, ook al heb ik dit kabinet daar nog nauwelijks op kunnen betrappen.

1 reacties op Kronenburgertoren

  1. Rein Verdijk schreef:

    Jan, het feit dat je ze er niet op hebt kunnen betrappen geeft aan hoe ‘briljant’ het is….. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *