Plaatpizza

Van tijd tot tijd slijpt er bij ons een min of meer vaste eetgewoonte in. Zo is het al sinds enige maanden dat op vrijdag bij het avondeten een plaatpizza wordt genuttigd.  Een plaatpizza wordt gebakken door de alternatieve bakker in de Fransestraat. Het is een vegetarische lekkernij die aangevuld met een door Gade vers gemaakte salade tot een volwassen maaltijd wordt. Gade’s salades zijn uit de kunst. De juiste verhouding olie en goede balsamico-azijn, fetablokjes en smakelijke kerstomaatjes begeleiden de rucola, waterkers of winterpostelein. Smullen maar.
Gistermiddag haalde ik bij de goede slager aan de Groenestraat onze wekelijkse portie vlees. Ook bijna een vast ritueel op de vrijdagmiddag. Twee steak bavette, wat kipblokjes, kalkoenfilet, lamschipolata en nog zo wat. Daar komen we de week wel mee door. En na de slager naar de bakker. Twee plaatpizza’s.
Als ik thuis kom krijg ik via whatsapp een antwoord op mijn vraag aan de mooie A of zij al weer terug in de stad is. Zij is ijverig aan het studeren, maar zegt dat ze wel voor ons wil koken. Ik leg dat uit als een stil verzoek om samen te eten en ik nodig haar dan ook bij ons uit. “Gezellig!” Dat vind ik ook.
Ik ga terug naar de bakker om nog een plaatpizza te halen. Als ik de bakkerswinkel binnenkom zegt de niet onaantrekkelijk mevrouw van de bakkerij: “U weet toch dat u hier net al geweest bent, meneer?” Ik stel haar gerust. Met mijn korte termijn geheugenis nog niets aan de hand. Ik vertel dat wij een gast aan tafel krijgen, maar dat ik eigenlijk kom om haar nog een keer te zien. “U maakt me verlegen meneer.” “Dat is ook precies de bedoeling.” Waarom moet ik er toch altijd weereen toneelstukje van maken en kan ik niet gewoon haar eerste opmerking negeren en om een plaatpizza vragen. Klaar uit. Verder geen olijk bedoelde flirt. Gewoon: “Een plaatpizza en kan ik pinnen”en verder niets. Maar dat lijkt mij een onmogelijke opgave.
Later op de dag genieten Gade, de mooie A en ik  van een smakelijke maaltijd. Als ze thuis is stuurt A een appje dat ze het gezellig vond. Wij ook.

Eén reactie op Plaatpizza

  1. Jan-Herman Lamers schreef:

    niet veranderen Jan, blijf zoals je bent, het is goed zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *