Kwalitijd

De titel van dit stukje is niet een onbedoelde verschrijving, maar veel meer een samenvatting van wat mij op dit moment, nog meer dan anders, bezighoudt. De keuze tussen tijd en kwaliteit. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het lijf een kwakkelend bestaan leidt. Mijn hart, de motor van alles, levert te weinig capaciteit om de boel draaiende te houden. Daar zit goed de sleet in. Maar er zijn nog al wat mogelijkheden wat steun te geven. Met medische ingrepen kan er nog wat tijd aan mijn bestaan worden toegevoegd. Niemand durft aan te geven hoeveel tijd er mi j dan nog ter beschikking staat. Maar het gaat er mij ook vooral om hoe die ‘extra’ tijd kan worden ingevuld. Een kwijnend bestaan vanuit een ziekenhuisbed dat heel veel tijd (maar hoeveel?) zou kunnen opleveren trekt mij niet aan. Geen eenzamer plaats dan een ziekenhuisbed in een doorwaakte nacht. Van harte (!)  lever ik wat tijd in voor kwaliteit. En kwaliteit bestaat voor mij nu uit samen met Gade op het bankje in onze zonnige achtertuin, Harrie de kat in de buurt en een kopje cappuccino met een appelflap. Maar er hoeft niets, er moet niets, er is immers genoeg  genoten.
Vanochtend volgde ik de dienst vanuit de boot van het schipperspastoraat. En het koortje zong van de kleine dingen die het hem doen. Eigenlijk een al jaren versleten liedje, maar nu letter voor letter, noot voor noot, hoe wankel gezongen ook, opnieuw waar.
Tijd heb ik genoeg, er ligt een eeuwigheid op mij te wachten. Dus als ik toch zou moeten kiezen, ga ik voor kwaliteit. Sluit ook beter aan bij de rest van mijn leven, waar ik niets over te klagen heb.
Ik kijk door het ziekenhuisraam naar buiten. Er is alleen maar licht en zon. Binnen vraagt de catering of ik iets wil drinken.

7 reacties op Kwalitijd

 1. Laura de Schepper schreef:

  Flashback Jan. Het zijn de kleine dingen…..Kinderkoor/gezinskoor Hatert? Menig keer gezongen. Totdat jij met een klap je muziekklapper sloot🙄
  Sterkte met de kwaliteit! 🙏👍

 2. Yolande Zelders schreef:

  Ik leef met je mee Jan en met mij de andere Straatgenoten. Je kunt hier niet gemist worden hoor. Het straatje is niks zonder jouw supersonische fiets die in de voortuin klaar staat om bereden te worden.

 3. Louis Dercks schreef:

  Inderdaad geniet zo goed mogelijk van de gewenste kwaliteit. Heel veel sterkte, voor jullie beiden.

 4. Anne-Marie Meijers schreef:

  Beste Jan,

  Ik hoop dat je nog veel kwalitijd gegeven is.
  Geniet, iedere dag!

  Anne-Marie Zink

 5. Betty Smits schreef:

  Lieve Jan

  Denk nog zo vaak aan ons mooie gesprek in jouw keuken . Wat je me vertelde blonk uit in de kunst om te leven om te gaan voor kwaliteit . Die gun ik jou nog een poosje . Je hoort immers bij ons , de Effatagemeenschap !
  Alle goeds
  Betty

 6. Huib Zijlmans schreef:

  Tot de kleine dingen die er toe doen is de belangstelling hou het met jullie gaat. Geniet van elke dag,
  Huib Zijlmans

 7. Peter Gubbels schreef:

  Kwaliteit van leven gaat idd boven duur. Het allerbeste gewenst, Jan. Hopelijk kun je binnenkort weer naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *