Transvaal

Nu vier weken geleden verliet ik het ziekenhuis met de mededeling dat ik zo goed als uitbehandeld was. Hart- en nierfalen zijn in een in een fase beland dat er alleen nog sprake kan zijn van symptoombestrijding. Ondanks de goede zorgen en de liefdevolle aandacht van het verplegend personeel was het voor mij meer dan duidelijk dat ik deze mogelijk laatste fase van mijn leven niet in een ziekenhuisbed wilde  doorbrengen. Daar in die lichte kamer werd het mij steeds duidelijker dat ik naar huis wilde. Als het dan toch aan het aflopen was dan maar liever gewoon thuis. Ik kreeg visioenen van mijn zonnige achtertuin, waar ik al koffiedrinkend met Gade genoot van de koesterende zon en samen met haar terug kon kijken op een een mooi en rijk leven, genietend samen van de de dagen die ons nog gegeven waren en in het rede komen met de term die de medisch specialisten voor deze levens- of was het stervensperiode gaven; ik  was naar hun zeggen terminaal. En met die stempel had ik in een ziekhuis niets meer te zoeken. Ik wilde naar huis! Eventueel nog mogelijke behandelingen zouden niet meer tot herstel leiden, hooguit de symptomen wat bestrijden.
Terminaal. Dat wat ik bedacht had kwam uit. Het is goed, heel goed om thuis te zijn. Het bestaan voltrekt zich nu in een heel laag tempo. Ik word met heel veel zorg omgeven. Mijn belangrijkste vervoermiddel is de traplift  die mij van de begane grond naar de eerste verdieping brengt. Op beide etages biedt een rollator mij de nodige steun. Een steun waarvan niemand weet hoe lang ik die nog nodig zal hebben. Aan terminaal is geen tijd verbonden, alleen de zekerheid dat die afloopt, maar hoe lang…
Terminaal, het klinkt zo dreigend, zo hospitalig Een paar dagen geleden kon ik niet op dat woord komen. Mijnheer Parkinson zit ook niet stil. En ik had het over ’transvaal’. Transvaal klinkt in mijn oren vriendelijker dan terminaal. Laten we het er maar op houden dat ik transvaal ben. Transvaal daar komt geen ziekenhuis meer aan te pas.
Terminaal kon ik geen blog meer schrijven, transvaal  lijkt dat weer met wat moeite te lukken.

13 reacties op Transvaal

 1. jan-herman schreef:

  Lieve Ome Jan. Je maakt me zo blij met deze blog. En verdomme in de transvale periode komt de humor weer om de hoek. Maak er een mooie tijd van, maar dat is Gade en jou wel toevertrouwd. Ik heb met Ineke, jouw lieve nichtje gezoomd en we hebben veel gelachen om anekdotes waarin jij de hoofdrol speelde. Blijf nog maar lang transvaal. Lieve groet Jan-Herman Lamers

 2. Inge van der Wolk - van Diest schreef:

  Dag Jan, wat mooi zoals je dit bericht hebt geschreven. Moet het even goed tot me door laten dringen, Transvaal, terminaal, het is en blijft beroerd. Fijn dat je weer thuis bent in je vertrouwde omgeving en ik wens je van harte dat je daar nog heel lang mag genieten en nog in de gelegenheid zult zijn om af en toe een stukje te schrijven !
  Veel sterkte Jan en voor jullie beiden de hartelijke groeten.
  🍀 Inge van der Wolk

 3. Ineke schreef:

  Ik hou van jou Ome Jan! Wat een mooi stukje weer… Dikke knuffel van je Nichtjes

 4. Rob jaspers schreef:

  Sterkte Jan. Blijf genieten, denken en schrijven.
  Je avonturen met jou zitten voor eeuwig in mijn hoofd.
  Rob Jaspers

 5. Jaap van den Born schreef:

  Gek dat je zoveel goede herinneringen hebt aan iemand die je maar een paar keer in je leven bent tegengekomen.
  Ik koester ze.
  Voeg er nog maar een paar aan toe, ik heb die nieuwe leesbril niet voor niets.

 6. jettie schreef:

  Dag Jan, wat fijn weer van je te horen!!
  Zat ons niks lekker die maand stilte, nu weer voorwaarts en mars, ook al is dat met een rollator en de traplift, niks mis mee…
  Harrie zal het volkomen met ons eens zijn!
  groetjes van ons

 7. Dorry Massee schreef:

  Dag Jan, wat een mooie column weer, ik miste je al. Ook een trieste column want nu in je transvale fase maar ik hoop op nog wel een poosje mooie columns en wens je nog veel fijne dagen in je eigen huis en tuin.

  • Els schreef:

   Lieve Jan,

   Ben verheugd weer een berichtje vsn je te lezen. Vraag dagelijks aan je overbuurvrouwen hoe het met je is. Fijn om zowat te lezen. Geniet van de mooie dagen met Gade,

   Liefs Els

 8. Jack Beurskens schreef:

  Dag Jan.
  Maakte me al zorgen dat je dagelijkse aanbieding stokte. Probeer maar van de tijd nog te maken wat je graag zou willen. Heel veel sterkte en liefde Ook voor Gade. . Ik blijf je in de gaten houden.
  Jack.

 9. Kees van Wezel schreef:

  Haal het onderste uit de kan, Jan in de transvale fase van je leven, en beloof je oude cultureel werk makkers dat je nog lang niet van plan bent Pierre en Eugenie en Martinianus en Marianne en Lidwien en Hans en Eerwaarde Heer Onstenk achterna gaat!!

 10. Mary Bandsma bluyssen Puts schreef:

  Geniet nog even van je leven zover dat kan bedankt dat jij mijn vaders buurman bent geweest liefs, Mary Puts

 11. Rein Verdijk schreef:

  Geniet zoveel mogelijk van transvaal en alle omliggende gebieden Jan.
  Veel sterkte en houd je taai!

 12. Frank Geene schreef:

  Hallo Jan, mooi te lezen hoe je jezelf blijft, zoals we je allemaal kennen. Autonoom. Onafhankelijk. Mentaal bewonderenswaardig sterk. En uiteraard stilistisch onevenaarbaar!

  Hartelijke groeten van Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *