La Vergne-7 of Vals

De folder zag er zo veel belovend uit. ”Audition-concert des élèves du stage de chant” in de Eglise de Saint-Quentin-de-Chalais. Dat is een dorp vijf kilometer verder op met een heel oude kerk. Dat alleen al zou de moeite waard zijn en het was ons vaker overkomen dat zo’n klein concert een pareltje van zangkunst opleverde. Ik herinner me dat Gade en ik ooit in Wenen op weg naar ons hotel langs een kerk kwamen, waar ook een concert stond aangekondigd met liederen van Hildegard van Bingen. We waren net op tijd en genoten van fabuleuze zangers en musici. Een onverwacht hoogtepunt dat een wintervakantie toen extra allure gaf.
Met die niet al te recente herinnering in het achterhoofd zorgden wij precies om acht uur in St. Quentin te zijn. Toen wij arriveerden was er hoegenaamd zo goed als niemand. Twee mensen in de kerkbanken en een meisje met een levensgrote koptelefoon op, verbonden met maar liefst twee microfoons. Geen publiek, anders dan die twee mensen en Gade en ik en het meisje met de koptelefoon, maar dat was geen echt publiek. Zij keek rond met een blik van ik-hoor-erbij. Maar waar ze dan bij hoorde was niet helemaal duidelijk, want er waren geen zangers en zangeressen te bekennen. Ik begon het beeld dat ik had bij te stellen. Geen mooi zingend koor met aantrekkelijke stemmen, noch mooie jonge mensen met een gouden keeltje die dit tijdens de ‘stage de chant ’nog eens extra opgepoetst hadden. Er kwam een kleine op het oog uitgebluste processie de kerk in. Een handvol wat op leeftijd zijnde dames en twee heren afgesloten door Philippe Désandré, bas van de Opera die de stage kennelijk geleid had. Zijn naam en functie stonden groot op de folder en hij was de enige met een colbertje aan. Met zijn allen begonnen ze met het Panus Angelicus. Zelden een rommeliger uitvoering gehoord. De stage had kennelijk niet veel uitgehaald, een master class was het zeker niet geweest.
Braaf hebben Gade en ik het concert, een oneindig aantal te hoog gegrepen solo-uitvoeringen, uitgezeten. Niet elk vakantie-onderdeel kan een hoogtepunt zijn.
Met jeu-de-boules staat het 7-4 voor mij!

1 reacties op La Vergne-7 of Vals

  1. Jettie schreef:

    Ach toch….maar ook deze beleving was weer een beleving! ? Groetjes van ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *