La Vergne-8 Draaiboek

Wij zijn er weer geweest. Het is tenslotte weer zondag, de tweede zondag in de Charente en we gingen weer naar het marktje in Aubeterre. Het is elke zondag markt in Aubeterre. Iedereen in de omtrek weet dat en het lijkt of iedereen in de omtrek dan ook op zondagochtend daar heen gaat. Het langwerpige plein heeft zijn winkeltjes nu achter kraampjes verborgen. Kraampjes met groenten en worsten in allerlei smaken, veel te dure kaas, riemen en armbandjes, prullaria en tijdelijke tattoos, boemerangs (altijd handig), didgeredoos. De meute is gekleed zoals vakantiegangers er uit horen te zien. Ik voldoe volstrekt aan het beeld en ben dan ook in de menigte geheel onopvallend. Ik pas precies in het beeld van de bezoeker van de zondagse markt in Aubeterre.
Het middelgedeelte van het pleintje, het Place Ludovic Trarieux, is een groot terras. Gade en ik maken met graagte daar gebruik van. Een van mijn grootste, zo niet het grootste, vakantiegenoegens is het langdurig in de schaduw van een plataan, desnoods een parasol, vertoeven op een terras. Een grand crème onder handbereik en dan niet anders doen dan de passanten bekijken en verhalen verzinnen over hun geschiedenis. Ik hoor Frans en Engels, wat Nederlands, maar geen Duits. Dat is ook een verhaal waard. Waarom er geen Duitsers zijn op de zondagmarkt in Aubeterre. Wie er wel is, is de orgelman met zijn kleine draaiorgeltje, een mini uitgave. Hij is op elke markt te horen met zijn vreemde bouwsel en zingt bij de liedjes die hij door zijn orgel draait. Hij heeft een koffer vol met draaiboeken met gaatjes als geheime tekens die zoete klanken aan zijn instrument ontlokken. Van heel oude Franse liedjes tot Jacques Brel. De orgelman trekt van markt tot markt en hij lijkt te wonen in de bus die hem van plaats naar plaats brengt. Een muzikant die leeft van wat hij manst met zijn weemoedige muziek.
De vlaggen op het gemeentehuis aan het pleintje wapperen niet. De Franse en Europese vlag zijn opgerold en dicht gebonden met een zwart lint als teken van rouw. Ik weet niet waarom.
Met jeu-de-boules staat het 7-5 voor mij, of zoiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *