Laat

Wat is laat? Wilders trok zich op het laatste moment terug uit de Catshuisonderhandelingen. Iedereen boos, behalve Wilders zelf natuurlijk. Hij was laat, maar niet te laat. Er was is immers nog niets getekend. Laat, maar toch nog op tijd.
Chelsea was laat met de gelijkmaker tegen Barcelona. Torres scoorde in blessuretijd de gelijkmaker. Niet dat die echt nodig was. Zelfs het verlies met 2-1 was voldoende voor de Engelsen om door te gaan naar de finale. Het doelpunt was laat, maar niet te laat. De scheidsrechter had nog niet afgefloten. Laat, maar toch nog op tijd.
En Bayern M√ľnchen was helemaal laat met zijn beslissende penalty tegen Real. Maar ook weer niet te laat. Laat, maar toch nog op tijd.
Laat, hoe vaker je het woord zegt en proeft hoe vreemder het wordt. Laat is eigenlijk nog op tijd. Te laat niet. Als je laat voor je trein bent (ik ben op weg naar Amsterdam) haal je hem nog, zij het op het nippertje. Als je te laat bent wacht je een leeg perron, hooguit begrenst door de achterkant van een wegrijdende trein.
Soms is zelfs te laat nog op tijd. Ik heb de onhebbelijke gewoonten om bij sommige afspraken iets te laat te komen. Dan is er vlak voor ik eigenlijk had moeten vertrekken nog net een e-mailberichtje binnen gekomen dat om een direct antwoord vraagt of iets dergelijks. Een kat die nog wat brokjes moet hebben of een bril die zoek is. En daardoor kom ik eigenlijk net iets te laat bij de vergadering of bijeenkomst. Maar in negen van de tien gevallen ben ik ook al ben ik te laat toch nog op tijd omdat men nog niet begonnen was, omdat ik de voorzitter ben die de bijeenkomst moet openen of omdat er nog meer laatkomers zijn waarop gewacht moet worden. En zo wordt te laat nog op tijd. Het lijkt nu net of ik hou van bijna te laat zijn. Het tegendeel is waar. Bij heel veel dingen ben ik mateloos op tijd en ben ik als eerste in de wachtkamer bij een crematieplechtigheid, sta ik weg te waaien bij een tochtige bushalte of ben een half uur voor een trouwplechtigheid al aanwezig. En neurie dan voor me heen: “Laat me, laat me, laat me mijn eigen gang maar gaan.”

1 reacties op Laat

  1. Peter Vissers schreef:

    Beter laat dan nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *