Leeswijzer

Ik trek mij nooit wat aan van de kijkwijzer. Ik zie het vignetje of veel vaker de vignetjes bij het begin van een tv-uitzending wel, maar het maakt mij niets uit. Het bepaalt mijn kijkgedrag niet. Ik ben het ook niet altijd eens met de kwalificaties die gegeven worden. Soms waarschuwt een vignetje voor het gebruik van onwelvoeglijke taal. Aan het eind van de uitzending heb ik echter niets gehoord. Maar dat zal wel te maken hebben met mijn wat ruimere normen dan die van de commissie die de vignetjes toedeelt. Nee, de kijkwijzer is aan mij niet besteed.
In mijn vrijdagkrant staat een artikel over een leeswijzer. Er verschijnt een dezer dagen een boek onder de titel ‘De boekenapotheek’. Het is de Nederlandse bewerking van ‘The Novel Cure’. Voor tal van aandoeningen, kwalen en ongemakken wordt een roman voorgeschreven. Het artikel in de krant gaat vergezeld van een  intakeformulier voor ‘De Boekenapotheek’. Het moet mij leiden naar het antwoord op de vraag welk boek voor welke kwaal. Ik kom langs een aantal vragen. Nee, ik ben niet gezond en mijn kwaal is niet geestelijk. Ik lijd inderdaad aan een ziekte, die ik zelf als tamelijk ernstig kwalificeer. Het advies dat ik krijg, is  novelles te lezen. Pieter Steins die de matrix heeft gemaakt gaat er waarschijnlijk van uit dat het lezen van grote romans wel eens niet meer haalbaar zou kunnen zijn. Dat halverwege het boek je gezondheidstoestand zo is dat je aan het lezen van de ontknoping niet meer toekomt. Een korte novelle dat moet nog wel kunnen.
Ik houd me op dit moment niet aan het advies. Ben zelfs bezig in twee boeken. De een is ook wel een novelle te noemen, de debuutroman van Jan Brokken die heruitgegeven is. Het andere boek is een pil. ‘De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet’. Zal nog wel even duren voor dat ik het uit heb. En er liggen nog wat titels te wachten. Ik hoop dat mijn kwalen niet op korte termijn fataal zullen blijken te zijn. Anders blijft er nog heel wat ongelezen. En mocht het wel zo ver zijn, dan hoop ik dat iemand mij elke dag een gedicht komt voorlezen of Ramsey Nasrs ‘Hier komt de poëzie’ voor mij in de cd-speler zal willen doen.

1 reacties op Leeswijzer

  1. Renee Schoffelen schreef:

    Haha Jan, ik wens je nog veel dikke boeken toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *