Levenstestament

Ik wist niet dat het bestond, zoals er heel veel is dat bestaat en waar ik geen weet van heb. Het levenstestament. Meer dan een jaar geleden werd ik van vele kanten gewezen op het bestaan ervan. Gade en ik maken een afspraak met de notaris. Zij heeft haar praktijk in een statige stadsvilla, met veel marmer, hoge gangen. Precies het decor dat bij een notariaat hoort, zeker als er film gemaakt zou worden met een notaris in de hoofdrol. Wij nemen een aantal zaken door en een paar dagen later krijgen wij allebei een proeve van een levenstestament in de bus. Een voor mij, een voor Gade. In de eerste regel van de algemene bepalingen staat duidelijk het waarom van een levenstestament vermeld: “Met dit levenstestament wil ik duidelijk vastleggen wie tijdens mijn leven namens mij kan handelen.” Verderop in de akte staat dat de volmacht op de eerste plaats aan mijn echtgenote wordt gegeven, maar bij “vooroverlijden, weigering of ontstentenis” aan twee nader genoemde personen. Raar woord: vooroverlijden. Zou er ook een achteroverlijden bestaan.
Gade en ik nemen de beide bijna gelijkluidende testamenten door en dan gebeurt er een hele tijd niks. Het komt er niet van om een afspraak met de notaris te maken. De concept-testamenten komen steeds verder onderop de stapel te liggen. Geregeld zeggen we tegen elkaar dat we eens een afspraak moeten maken, maar het blijft bij het voornemen.
Bij de Albert Heijn loop ik een tijdje geleden de notaris tegen het lijf. Zij herinnert mij eraan dat er nog een levenstestament op ondertekening te wachten ligt. Er gaan weer een paar weken over heen. Het overlijden, voor of achter, komt steeds dichterbij. Straks heeft de tijd ons ingehaald en is er geen levenstestament meer nodig.
Afgelopen maandagmorgen vroeg hebben we het testament ondertekend. Niet in het statige notarissenpand, maar in een eigentijds kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw in een efficiënt verbouwd voormalig fabriekspand. Een dependance. De notaris wijst ons nog op een aantal fiscale mogelijkheden die notarieel begeleid dienen te worden.Vraagt om een nieuwe afspraak. Zal wel weer even duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *