Lezen

Ik zou meer kunnen lezen dan ik nu doe. En met lezen bedoel ik dan niet het grasduinen door de krant, het lezen van het etiketje op de jampot ( ik lees alle etiketjes op elk potje) of het raadplegen van Internet. Maar dan heb ik het over het lezen van een roman, al dan niet een literair meesterwerk, gewoon een goed boek. Er ligt daartoe nog een aardig stapeltje te wachten en er bestaat ook nog in gedachte een verlanglijstje waar ik waarschijnlijk van zijn leven niet aan toe kom.
In mijn krant van vandaag staat een hartstochtelijke oproep meer te gaan lezen onder de aansprekende titel ‘Wie niet leest, leeft maar één keer’. Ik zou willen dat ik als een kat negen levens zou hebben, al bestaat dat ene van mijn kat Thomas vooral uit het lui op mijn bureau liggen, zo dicht mogelijk bij de verwarming. Met negen levens zou ik alle boeken die nog liggen te wachten wel aan kunnen.
De leesdiscussie wordt aangezwengeld door de malaise in het boekenvak. Polare lijkt voor goed dicht. Ook al heb ik zo juist gehoor gegeven aande oproep om vriend te worden van de Facebooksite ‘Dekker vd Vegt moet blijven’  en tal van Facebookvrienden opgeroepen heb het zelfde te doen. Ik weet niet of het zal helpen. Maar mocht het lukken dan hoop ik dat die boekhandel weer als Dekker vd Vegt zal terugkeren en niet als Polare 2.0. Zelfs qua inrichting leek de Nijmeegse  afdeling meer op een boekenpakhuis dan op een boekwinkel. De centrale aansturing verhinderde de echte boekverkopers onder het personeel hun kunnen te laten zien.
Ik moet meer gaan lezen. Lezen kon ik al heel jong. Leerde het met mijn vriendje toen ik 4, 5 was van zijn vader, die ooit onderwijzer had willen worden. Als ik in de kerk uit mijn misboekje zat te lezen, had ik vaak het gevoel, ijdeltuit die ik toen al was, dat de mensen dachten: “Kijk, dat kleine jongetje kan al lezen.” Een gevoel dat ik op tot op hoge leeftijd heb gehouden. Heb het nu zelfs nog wel eens dat ik denk “Hé, ik kan al lezen.” Zou het nog meer willen doen, maar er is nog zo veel anders te genieten, te overdenken en te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *