Lijst

De shortlist voor de Libris-prijs is gisteren bekend gemaakt. De mededeling ging bijna verloren in al het nieuws over de aanslag in Utrecht. Of het nu een terroristische aanslag was of een afrekening in de relationele  sfeer is nog niet helemaal duidelijk. De slachtoffers lijken toevallig gekozen te zijn en geen band met de schutter te hebben. Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, een dramatisch gegeven voor een boek.
Ik ken maar twee van de zes genomineerde boeken. Op dit moment lees ik ‘Grand hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijfer. Ik volg hem op zijn wandelingen door Venetië en geniet van zijn beschouwingen over massatoerisme, Italië en zinkende steden.
Van de andere genomineerden heb ik alleen Esther Gerritsens ‘De trooster’ gelezen. Nee, ik ga u het verhaal niet vertellen, lees het boek maar, u zult daar geen spijt van hebben. Maar ik heb wel een bijzondere band met dat boek, omdat ik  het misschien wat overdreven idee heb dat ik dicht bij de geboorte van dat boek aanwezig ben geweest. ‘De trooster’ speelt zich af in een klooster. een klooster dat ook gasten ontvangt en hen het kloosterleven laat meebeleven. Al weer een tijdje geleden was ik zelf in zo’n klooster te gast. Een retraitedag met bezinning en lezing en gesprekken met elkaar onder begeleiding van een van de paters. Het was een klein groepje, vier vrouwen, de pater en ik. Een van de vrouwen was Ester Gerritsen, die toen al duidelijk maakte dat haar deelname aan deze retraitedag, inclusief vespers, voor haar ook materiaal en inspiratie moest leveren voor het boek waar zij mee bezig was. Deze ene dag was voor haar ook een voorbereiding op een meerdaags verblijf in deze toch zo bijzondere omgeving.
Maanden na die dag in dat Dominicanenklooster verscheen ‘De trooster’. Ik kon niet anders dan dat boek lezen met beelden van dat klooster als decor. De tuin, de gangen, de refter, de kapel.
Het is duidelijk wie ik hoop dat op 6 mei de Libris-literatuurprijs krijgt uitgereikt.

1 reacties op Lijst

  1. Kees van Wezel schreef:

    even geduld, GoedeJan, als je Grand Hotel Europa uit hebt, hoop ik dat jij, net als ik, hoopt dat Leonard Pfeijffer de Libris-literatuurprijs dit jaar krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *