Dreiging

Voor heel het land is het dreigingsniveau nog 4, behalve in de provincie Utrecht. Daar is het tot zes uur vanavond in ieder geval nog 5. Het is nu kwart voor vijf. Zes uur geleden is er in en rond een tram in Utrecht geschoten. Drie doden, negen gewonden. Mogelijk een terroristische aanslag, mogelijk een aanslag op relationele gronden. Op dit moment is dat nog gissen. Waarschijnlijk één dader,  in ieder geval een verdachte waarvan we naam en toenaam kennen, we weten zelfs hoe er uit ziet want kort voor de aanslag is hij gefilmd in de tram. Ik volg het nieuws deze dag op de voet. Hoor dat scholen en de universiteit hun deuren sluiten, winkels in Utrecht gaan dicht, mensen worden gevraagd binnen te blijven. Zo krijgen de hulpdiensten meer ruimte, bovendien is de verdachte nog niet opgespoord, dus je weet maar nooit. Mocht je de verdachte kennen of zien, ga niet op hem af, bel de politie. Op tv zie ik de premier een fiks aantal keren naar zijn kantoor gaan, eindeloos worden de beelden bij gebrek aan echt nieuws herhaald en de ene verslaggever zegt de andere na. De politiewoordvoerder komt niet verder dan de logische opmerking dat hij hangende het onderzoek geen nadere mededelingen kan doen anders dan het vermoeden van een terroristische aanslag.
Stel nu eens dat het dat niet blijkt te zijn, maar dat het een affaire was in de relationele sfeer. Dat maakt de moordpartij natuurlijk niet minder erg, zeker niet. Maar waarschijnlijk zou er dan op een heel andere manier aandacht aan zijn gegeven, waren er geen verkiezingscampagnes stil gelegd en was het dreigingsniveau op 4 gebleven, ook voor Utrecht. Vond het trouwens toch vreemd dat de verhoging alleen voor Utrecht gold. Houdt dreiging zich aan provinciegrenzen?
Mocht het inderdaad een terrorist zijn die aan het werk is geweest, dan was de aanpak terecht. Keurig dat de meeste partijen wat gas in de verkiezingsstrijd terugnemen. Een partij gaat rustig door, die lijken zelfs zendtijd bij de STER te hebben gekocht om vandaag luidkeels uit te kraaien dat het juist nu tijd wordt om de toestroom van buitenlanders te stoppen: Stem op mij! Volgens mij komt de dreiging veel meer uit die hoek. Om echt bang van te worden.

Eén reactie op Dreiging

  1. Adrivanbergen schreef:

    Ben trots op Jantje

    Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.