Lijst

Te lang al hadden ze, ingepakt nog, in een hoekje gestaan. Twee kunstwerken, een prent van Klaas Gubbels met een tekst van K.Schippers en een fraai gedrukte tekst van Simon Vinkenoog die, wisten wij, zeker niet zou misstaan in de gang van ons huis die behangen is met teksten, gedichten en citaten. Maar je weet hoe dat gaat, weggeborgen in een koker of stevige enveloppe staan ze niemand in de weg. En dingen die niet in de weg staan ben je geneigd te vergeten. Verdwijnen uit je bestaan.
Van Neef uit Frankrijk hebben we ook nog een fraaie door hem gemaakte foto mee gekregen. Een foto die een lijstje verdiend, net zoals de twee andere kunstwerken een lijst verdienen in plaats van een bijna vergeten ingepakt schuilbestaan achter een bank te moeten leiden. Ze moeten gezien en ook nog eens gelezen worden. Dan pas komen ze tot hun recht. Zonder gezien te worden komt niemand tot zijn recht, ook een kunstwerk niet.
Gade stelt voor de koe dan nu maar eens bij de horens te vatten en op weg te gaan naar een lijstenmakerij. Vriendinnen hebben er ons een aangeraden, twintig kilometer verderop. Zo wordt het ook nog eens een uitje.
De lijstenmakerij heet ‘In het kader van‘. Dit soort namen van neringdoende doet mij vaak het ergste vermoeden en dat gevoel lijkt nog even bevestigd te worden als ik de winkel binnenga die ook nog veel, heel veel, voor mij te veel handenarbeidspulletjes verkoopt. Hier wordt de creativiteit in kant en klare banen gestuurd. Mocht je zelf niets kunnen verzinnen dan liggen hier de planken vol met spullen die je bijna een artiest doen voelen, zeker als je binnen de lijntjes kleurt. Mallen in overvloed om die lijntjes te zetten.
De lijstenmaakster weet van wanten. We buigen ons over een veelheid aan lijsten, passe-partouts en glassoorten. Maar we komen er uit. Wij weten hoe we de prenten en foto ingekaderd willen zien. Over een dag of veertien kunnen we ze ophalen en kunnen ze bekeken worden. Dan pas zullen ze echt bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.