Loodgieter

Een week of wat geleden valt het berichtje op de deurmat. In vette letters staat er: ‘ONDERHOUD AAN UW WARMTE INSTALLATIE’ Nu heb ik wel een vermoeden wat een warmte installatie met spatie zou kunnen zijn, maar gelukkig verduidelijkt de afzender het door aan te kondigen dat er binnenkort een servicemonteur langs komt “voor het uitvoeren van de periodieke onderhoudsbeurt aan uw warmwaterinstallatie (zonder spaties), uw centrale verwarming en/of het vervangen van filters.” Wat dreigend vervolgt het bericht met “Wilt u ervoor zorgen dat de ruimte bij de ketel vrij is!” Wij mogen de monteur op vrijdag 13 Augustus (met hoofdletter) verwachten. Voor de duidelijkheid wordt die mededeling gevolgd door (31-08-2012). Dan staat er dat de servicemedewerker voor de middag ( 8:00-13:00) bij ons langs komt. Komen ze nu met z’n twee├źn? Een monteur en een servicemedewerker?
Gade heeft de monteur binnen gelaten. Zij heeft de wasmand en de weegschaal weggezet zodat de ruimte bij de ketel geheel vrij is. Vanuit mijn werkkamer hoor ik de monteur wat mompelen over een foute aansluiting. Nu heb ik het nog nooit meegemaakt dat een monteur die voor het periodieke onderhoud kwam niet iets te mopperen had over onze ketel. Verkeerd dit, verkeerd dat. Soms leidde dat zelfs tot rigoureuze ingrepen die dan door de monteur die een jaar later kwam weer even rigoureus te niet werd gedaan. Ik ga ook maar eens kijken. De monteur blijkt een oude buurjongen te zijn. Uit de tijd van mijn vorige woning. Dat geeft vertrouwen. Hij is de vierde generatie loodgieters en hoopt straks het bedrijf van zijn vader, mijn toenmalige buurman, over te kunnen nemen. In afwachting daarvan werkt hij nu als servicemonteur.
“Nee, die verkeerde afvoer kan nu geen kwaad, maar als er ooit een nieuwe ketel moet komen, zal dat wel wat hak- en breekwerk vergen. En ja, hoe lang zo’n ketel nog mee gaat dat weet je natuurlijk nooit. Hij kan altijd gaan lekken en het vervangen van wat dure onderdelen is dan niet rendabel. ” “Dat wordt dan dus een nieuwe ketel”, opper ik. Mijn mening wordt bevestigd, maar voorlopig is deze nog goed genoeg. Mijn servicemedewerker annex monteur annex voormalige buurjongen vertrekt met de geruststellende mededeling dat hij verder geen ongerechtigheden heeft kunnen ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *