Luchtdirigent

Luchtgitaar spelen. Daar had ik wel eens van gehoord. Iemand playbackt  een gitaar. Hij doet alsof hij op dat instrument speelt, maar er is in geen velden of wegen een gitaar te bekennen. Er is alleen maar de ingeblikte muziek en de met volle overtuigende als een gitarist bewegende speler. En vaag herinnerde ik mij dat er zelfs kampioenschappen in gehouden zijn, waarbij de meest fanatieke deelnemers ook even de tijd namen om hun instrument te stemmen. Niets klinkt zo ergerlijk als een vals gestemde luchtgitaar. Niet om aan te horen!
Maar naast de luchtgitarist kwam ik er vandaag achter dat er ook een luchtdirigent bestaat. Luchtdirigeren is dirigent spelen van een denkbeeldig orkest op muziek uit een speaker. Twaalf jaar geleden waren ook in die discipline kampioenschappen en die leverde een winnaar op die zich tot op de dag van vandaag bezighoudt met het geven van workshops luchtdirigeren. Of er na die tijd  weer kampioenschappen georganiseerd zijn kan ik niet achterhalen en ook niet of het om landelijke, Europese of wereldkampioenschappen ging. Doet er ook niet toe, kampioen is kampioen.
Als kind stond ik geregeld voor het luidsprekertje van de draadomroep in mijn ouderlijk huis. Ik klom op een stoel en zwaaide met mijn armpjes in een gans andere maat  als het orkest speelde. Maar ik voelde mij Theo Uden Masman van The Ramblers of als Dolf van der Linden van het Metropole-orkest. Ik was de dirigent, niks geen luchtdirigent, nee, dirigent en het orkest volgde mijn aanwijzingen op de voet. Aan het eind van een nummer boog ik voor het applaus. Mijn vader was nauwelijks kritisch publiek.
Ook nu nog ontkom ik er niet aan om in de beslotenheid van mijn huiskamer af en toe te doen of ik een topdirigent ben. Maar dat heeft meer te maken met de bijwerking van een van mijn medicijnen die waarschuwt voor toenemende beweeglijkheid. Gelukkig laat het orkest zich  door niets van de wijs brengen en speelt onverdroten door. En ik zwaai rustig verder en blijf oefenen. Op naar mijn maestro-titel in deze categorie: gebakken luchtdirigent.

Eén reactie op Luchtdirigent

  1. de Nirkant schreef:

    veel bewegen schijnt heel gezond te zijn en dan ook nog op muziek. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *