Malheur-2

Een computer is als de Heer. Zijn wegen zijn onnavolgbaar. Neem nou gisteren, ik had mijn blog nog niet op het minuscule laptopje geschreven en mij beklaagd over het niet meer functioneren van mijn desktop of de zaak ging toch aan het marcheren. Vraag me niet meer wat ik gedaan heb, of ik nog wel of niet op knopjes heb gedrukt, maar op de een of andere manier kreeg ik hem weer aan de praat. Beter gezegd: ging hij weer aan de praat, want volgens mij handelde hij volstrekt uit zich zelf, zonder enige inmenging mijnerzijds. Ik haalde opgelucht adem, want de computer is toch een deel van jezelf en als dat deel niet meer functioneer, lijkt het of jezelf ook van alles mankeert.
Toen ik gisteren de computer afsloot had hij wat extra tijd nodig om nog een aantal zaken te laden. “Schakel de computer niet uit” waarschuwde hij mij via het beeldscherm. Dat heb ik niet gedaan. Dat deed hij zelf na enige tijd. Gerust ging ik slapen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de dingen die functioneren. En dat deed mijn desktop. Dacht ik.
Toen ik hem vanochtend weer opstartte vertoonde hij de zelfde kuren als de dag ervoor. Ik baal. Druk weer zonder enige overtuiging op een paar knopjes en krijg de mededeling dat de computer niet kan starten, maar zelf naar een oplossing zal gaan zoeken. Dat kan wel meer dan een uur duren, vertelt het scherm mij.
In arren moede begeef ik me, net als gisteren, naar Gades kamer en start het laptopje. Ook die moet eerst wat programma’s laden en updaten voor ik bij dit blog kan. En weer schrijf ik over het computermalheur. Alsof er geen zwaarwichtiger onderwerpen zijn die zitten te wachten op een beschouwing en analyse mijnerzijds. Zoals de nieuwe profielfoto die ik op Facebook heb gezet of de zinloosheid van de troostfinale. Onderwerpen die nu blijven liggen omdat weigerende computers mij meer bezig houden.
Als ik naar beneden ga om mijn tweede kopje koffie te halen, zie ik dat mijn desktop weer het vertrouwde startscherm geeft. Hij heeft als een Baron von M√ľnchhausen zichzelf uit het moeras getrokken en lijkt weer te functioneren. Hopelijk blijft dat zo. Kan mijn blog morgen weer ergens over gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *