Masker

Behalve op krantenfoto’s en beelden op tv heb ik pas een keer in het wild iemand met een mondmaskertje gezien. Ik reed zelf met mijn fiets naar de bakker en toen kwam er een mevrouw mij tegemoet met een mondmaskertje voor gebonden. Ik moet toegeven dat ik het maar een vreemd gezicht vond. En misschien is het ook wel een overbodig voorbehoedsmiddel dat meer een symbolische betekenis heeft dan dat het echt bijdraagt aan de beteugeling van het virus. Misschien komt dat ook wel door de vele tegenstrijdige berichten over het nut van een mondkapje in het daagse verkeer. In de medische wereld zal het zijn nut wel hebben. Al sinds jaar en dag tooien medici en verplegend personeel zich met dit attribuut dat de laatste weken alleen maar veel duurder en duurder is geworden. Ik zelf heb voor de zekerheid 20 wegwerpmondkapjes besteld en van mijn buurvrouw kreeg  ik een een door haar zelf vervaardigd exemplaar met een vrolijk bloemetjespatroon. Het zou mijn niet verbazen als ooit wanneer een en ander voorbij is die maskertjes nog ongebruikt ergens in een verborgen hoekje terecht komen. Misschien wel bij de benzinebonnen die ik onbesteed nog heb liggen uit de tijd van de oliecrisis, nu 45 jaar geleden. Toen leek het of er zonder bonnen niet meer te tanken viel en je ze echt nodig had, maar uiteindelijk herinner ik mij niet meer dat er een benzinepomp was waar om de bonnen gevraagd werd. Bovendien zorgde de autoloze zondagen ervoor dat je erg lang met een volle tank deed.
Gade heeft een mondkapje van haar Chinese arts gekregen met het advies dat toch wel echt te gaan gebruiken. Voorlopig is het bij dat advies gebleven.
In de vroege ochtend word ik even wakker. In het eerste morgenlicht kijk ik naar een slapende Gade. Heeft zij haar mondmaskertje nu verkeerd opgedaan? Als ik door mijn slaperigheid beter heen kijk zie ik dat zij een slaapmaskertje over haar ogen heeft getrokken ter uitsluiting van het felle zonlicht dat door een gordijnspleet heen piept. Het maskertje doet waar het voor bedoeld is. Dat is bij dat andere maskertje nog steeds de vraag.

Eén reactie op Masker

  1. Marie José schreef:

    Vandaag op t.v.gezien bij reizen Waes. In Turkmenistan wordt je beslist opgepakt als je een mondkapje draagt en het woord Corona is er verboden en hier krijg je al reizende een boete uitgereikt als je je mond en neus niet hebt bedekt met bloemetjes of blauw, behalve dan weer op de Dam in bijzondere uitzonderlijke gevallen. Rare wereld toch waarin we met zijn allen in dezelfde schuit zitten. Elke kapitein bepaalt ergens wel een eigen koers.
    Laten we de vlag maar uithangen als de coronadraak verdreven of gedood kan worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.