Mecenaat

“Het is mooi lid te zijn van een mecenaat.” Met die woorden opende de voorzitter van het bestuur de jaarlijkse bijeenkomst van het Mecenaat. Ik schrijf dat nu maar met een hoofdletter, omdat het de eigennaam blijkt te zijn van de club waar Gade en ik toe behoren. Die club kwam gisteren bij elkaar voor zijn jaarlijkse bijeenkomst en bestaat uit mensen die met regelmaat wat geld storten op de rekening van twee kunstenaars, maar daarmee een tegoed bij die kunstenaars opbouwen, waarmee zij een werk van die kunstenaars kunnen aanschaffen. Eigenlijk geven wij op deze manier een cadeautje aan ons zelf. Ons maandelijks gestorte bedrag wordt 1 op 1 bijgeschreven op onze rekening bij de twee kunstenaars. Niks geen provisie, noch commissie. Wel een jaarlijkse plezierige bijeenkomst, mecenassen onder elkaar.
Het is een milde zondagmiddag. Bij het verblijf van de kunstenaars, dat eerder pittoresk dan comfortabel is, is op het gazon de bijeenkomst. Déjeuner sur l’herbe. Schilderachtige zitjes, aardige mensen, lekkere taarten, koffie, thee en vlierbessenlimonade. Het kon slechter, veel slechter. En zo waar een programma, dat grotendeels niet doorgaat. Het gezelschap, van heinde en verre hier in de Achterhoek bij elkaar gekomen, gaat samen op weg om twee schilderingen van een van de kunstenaars in een dorp verderop te bewonderen. Dat neemt zo veel tijd in beslag, gekoppeld aan de genoeglijkheid van het samenzijn, dat de aangekondigde wandeling onder leiding van de schilder van het lievelingsbos door dat bos niet doorgaat. Eigenlijk zitten we al midden in dat lievelingsbos, dat ons door de ogen van de schilder al zo eigen is geworden.
Het wordt een mooie lome zondagmiddag. Kennissen van jaren her even spreken. Gesprekken die wegijlen , verdampen. De mildheid van een sociaal hedonisme. De boze buitenwereld lijkt even heel ver weg, daar in zoet gezelschap waar het letterlijk gaat over koeien en geiten.
Het Mecenaat bestaat al weer een fiks aantal jaren. Lang voor dat crowd funding aan de orde was. Maar eigenlijk is het niet anders dan dat, maar wel met  100%  rendement, uitbetaald in een kunstwerk naar keuze.
Als u belangstelling heeft, hoor ik het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *