Mecenaat

Het Mecenaat kwam weer eens bij elkaar. Zoals elk jaar. Maar eerst een vrij citaat uit de Dikke van Dale, dan weten we waar we het over hebben: “mecenaat: functie van mecenas. mecenas: begunstiger van geleerden en kunstenaars>genoemd naar de Romeinse kunstbeschermer Gaius Cilnius Maecenas (ca.70-8 v.Chr.), raadsman van keizer Augustus.” Die verklaring gaat over mecenaat met een kleine letter, ik heb het over het Mecenaat met een kapitaal, de wat weidse naam voor een groep mensen die maandelijks een bedrag op de rekening van twee kunstenaressen stort en daarmee een tegoed bij hen opbouwt dat verzilverd wordt bij aankoop van een door hen vervaardigd kunstwerk. Gade en ik ontmoeten de kunstenaressen met enige regelmaat rond een plezierige maaltijd, boeiende avonden met veel gemopper over kunst en kunstbeleid en alles wat daar maar ook een beetje tegen aan schuurt. Maar zo eens per jaar komt het Mecenaat bij elkaar ter versterking van de schier onzichtbare band die de leden onderling verbindt. Gistermiddag vond de bijeenkomst plaats in een min of meer alternatief café dat naast de expositieruimte ligt waar een aantal schilderijen en prenten van een van de kunstenaressen tentoongesteld was. De leden komen uit verschillende kanten van het land en de bijeenkomst heeft dan ook een tamelijk groot reünie-gehalte. De gemiddelde leeftijd van het Mecenaat ligt zo rond of net boven de 60 en dat betekent dat er een schat aan herinneringen en ‘weet-je-nog-wels’ is op te halen. En voor je het weet zit je in de discussie of er al feminisme was voor de lesbische bewustwording of dat het net omgekeerd was. Ik onthoud mij van een opvatting daarover, maar merk ook dat de meest betrokkenen er evenmin uitkomen. Het is ook allemaal al zo lang geleden. Intussen doen we ons te goed aan de hapjes en drankjes en wordt, zeer tegen de gewoonte in, nu al de plaats van de volgende ontmoeting over een jaar afgesproken. Gade stelt haar kantoor beschikbaar dat door een va de kunstenaressen gedecoreerd is. Bij leve en welzijn zal ik over een jaar of zo vast en zeker weer een stukje over Het Mecenaat schrijven.

2 reacties op Mecenaat

 1. ellen van eldik schreef:

  Dank je wel Jan.
  Je moet er bij zijn volgend jaar :je bent onmisbaar !

 2. Ineke van Mourik schreef:

  Dag Jan, leuk om je blog te lezen over een gebeurtenis waar ik ook van de partij was. Wat ik jammer vind dat je via je blog ook wat zou kunnen betekenen voor twee eigenzinnige kunstenaars. Het Mecenaat hoeft niet alleen materieel te zijn maar gaat juist om het werk van Dorian Hiethaar en Ellen van Eldik (waarom geen namen noemen?) onder de aandacht te brengen. Daarom voeg ik hier wat links toe. Je kunt natuurlijk ook een vervolgblog schrijven.
  O, ja en wat die onoplosbare vraag betreft: of er al feminisme was voor de lesbische bewustwording of dat het net omgekeerd was. Weet je zeker dat we daar niet uitkomen? Ook jij kunt als hetero het antwoord bedenken. Want er is namelijk niet een antwoord. Ja, er was al feminisme voor de lesbische bewustwording. Ja, er was lesbische bewustwording voor feminisme en ja, feminisme en lesbische bewustwording gaan gezusterlijk samen. Afhankelijk van wie je het vraagt, zul je een van deze antwoorden krijgen. De een is lesbisch en wordt misschien nooit een feministe. De ander begon met feminisme en ontdekte daar de vrouwenliefde. Weer een ander is lesbo-feministe. En misschien zijn er wel meer varianten te ontdekken. Is een feministische heteroman man wellicht een lesbo in vermomming? Ik noem maar iets. De wereld en de natuur in het bijzonder zijn van een oneindige rijkdom. Daar biedt de kunst ons een blik in. Leve de kunst en de kunst van het leven.
  Warme groeten, Ineke

  http://www.hetlievelingsbos.nl/

  http://www.museumkijker.nl/museumkijker-kiest-kunstenaar-dorian-hiethaar-en-haar-lievelingsbos/

  https://www.facebook.com/dorian.hiethaar

  http://www.ellenvaneldik.nl/intro.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *