MIET air

We volgen blindelings onze tomtom. Gade en ik zijn op weg in het Brabantse land naar een avond georganiseerd door mijn mannenclub. Het is een heldere avond, nog wel. Het lijkt of een lichte nevel zich aankondigt. We verlaten de snelweg en de wegen worden allengs smaller en donkerder. We rijden door een dorp, waar niemand lijkt te wonen. Het is kwart voor acht, maar Oost-Brabant lijkt al in diepe rust. Het dorp lijkt bij te komen van een dag waarop niets bijzonders is gebeurd. Wacht op een dag waarop weer niets bijzonders zal gebeuren. Alleen de kerk wordt verlicht, maar ik denk niet dat dat zal helpen hem te vinden.
We draaien linksaf, steeds dieper het buitengebied in.  We passeren een trainingsveld, fel verlicht. De voetballers wisten het te vinden en doen hun oefeningen op het lichte groen, omgeven door duisternis. We slaan rechts af en dan weer links. Nauwelijks huizen meer, hier en daar een boerderij. Donker. In de verte gloort een licht. Het lijkt of een immens ruimteschip een zachte landing heeft gemaakt. Dichterbij zie je dat het niet één schip is maar een hele ruimtevloot. Grote en kleine loodsen en kassen en gebouwen. Een kunstzinnige enclave in een boerenland. Het heet MIET air. Air staat voor Artist in Residence. Geen flauw idee of MIET ergens voor staat.
We worden vriendelijk ontvangen door de initiatiefnemers van dit gigantische project.  Het wil een vrijplaats bieden aan beeldende kunstenaars die vooral ruimtelijk werken. Het biedt begeleiding en faciliteiten. Stimuleert, nodigt uit. We worden rondgeleid in een wondere wereld. Ik herken werk van een bevriende kunstenares. En we gaan zelf aan de slag. Mijn mannenclub met partners als een hobbyclub bezig met plakjes was, dat ooit brons zal worden.
Als we terugrijden is het nog steeds helder. De nevel heeft niet doorgezet. Het voetbalveld is donker. De voetballers zijn naar huis. In het dorpje  is het nog stiller dan een paar uur eerder. De kerk is nog steeds verlicht. “Een bijzonder avond”, zeg ik. “Ja, een bijzondere avond en plaats”, antwoordt Gade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *