Hundje

Bijna heel mijn levensweg ben ik vergezeld door katten. Vroeger thuis hadden we een kat, waarschijnlijk meerdere, die achtereenvolgens allemaal Miekie heetten. En toen ik net getrouwd was en bij mijn moeder inwoonde, hadden we een heel bijzonder kat. Die lieten we te veel alleen en als we dan thuis kwamen, nam Gijs wraak door onze achillespezen aan te vallen. Gijs heeft maar kort van zijn bestaan bij ons mogen genieten. Gijs werd opgevolgd door Bobbie en Vivi. Bobbie is jong overreden door een brommer, Vivi is 19 jaar geworden.
Gade had toen ik haar leerde kennen ook een kat. Die heette ook Gijs, maar had een bravere inborst dan mijn Gijs van destijds. En nu delen wij al bijna 20 jaar ons leven met Thomas. Thomas is niet helemaal gezond meer, lang zal hij het niet meer maken. Een paar keer leek hij al op sterven na dood, maar krabbelde hij toch weer op. Zijn geloof heeft hem gered. Thomas is katholiek.
Mijn kattengenegenheid heb ik wel op mijn dochter kunnen over brengen. Ook zij heeft een kat. Mijn zoon heeft nooit zelf een kat gehad, alhoewel de eerste twintig jaar van zijn leven hij de eerder genoemde Vivi als metgezel heeft gehad. Mijn zoon gaat nu kiezen voor een hondje, of zoals hij dat in goed Nimweegs noemt: een hundje. Tijdens een recente lunchbijeenkomsten waar we elkaars wel en wee uitwisselen, vertelt hij me dat hij en zijn lief een hundje gaan aanschaffen. Hij laat al een foto zien van de mogelijke vader van de pup die nog gemaakt moet worden. Het wordt een teckel, een ruwharige. En met die teckel wordt toch ook weer een familietraditie voortgezet. Mijn broers, inmiddels al jaren overleden, hadden ook allebei een teckel. Langharige weliswaar, maar toch ook teckels. Met de wat sullige namen Sokje en Betje. Zoonlief heeft ook al een naam voor de nog niet geconcipieerde trouwe viervoeter. Zij noemen hem Guus. Ik vraag hoe zij en zijn lief dat gaan doen als ze uithuizig zijn. Er blijkt al oppas voorzien. Ik bied aan dat Guus zo nodig te zijner tijd ook wel eens mag komen logeren. Ik moet dat dan uiteraard wel even met Thomas overleggen. Die oude baas veelt natuurlijk niet elke gezelschap. Zeker niet als het een ander huisdier is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *