MOE

Het is lang geleden dat ik zo moe was. Een moeheid die als een veel te zware loden jas om mijn schouders hing en niets meer dan slapen, slapen, slapen mogelijk maakte. Jee, wat was ik moe.
Ik had afgelopen vrijdag een voor mij drukke dag. Zo druk dat mijn half uurtje aqua-gym er bij inschoot. Ik meldde mij om half elf bij het ROC en liep in de immense hal de bestuursvoorzitter tegen het lijf. Ze vraagt wat ik in het ROC kom doen. “Een paar gastlessen geven over de oudere mens”, antwoord ik. Prima zaak volgens haar. Ik word opgehaald door twee studenten, of zijn dat op het ROC leerlingen? We beginnen aan onze zwerftocht door het gebouw. Een onmogelijk gebouw. Om de een of andere hem moverende reden heeft de architect de lift in een uithoek gesitueerd. Je moet van de ingang op de begane grond het hele eind naar de uiterste hoek van de leerfabriek lopen, dan met de lift naar de hoogste verdieping en dan weer te voet terug naar het leslokaal dat voor die dag mijn habitat is en dat  ter hoogte van de ingang ligt. Heen en weer een beduidende afstand.
Met het gebouw heb ik weinig,maar des te meer met de twee groepen leerlingen met wie ik die dag in gesprek ga over de ouder wordende mens. Ze stellen tot nadenken stemmende vragen waarin vaak hun eigen twijfels en angsten doorklinken. Soms zelf leiden tot iets wat op een gesprek lijkt.Ik geniet. Ook van de spanning als zij de punten van een toets terug krijgen en bij de nabespreking van de toets toch hun gelijk proberen te halen. De docent geeft geen krimp maar staat open voor een nader gesprek: “Maak maar een afspraak.”
Het waren deze week vier inspirerende bijeenkomsten met 100 jonge mensen.Thuis op de bank, na het eten, voel ik hoe moe ik ben. Inspirerend, maar ook vermoeiend. Ik merk aan den lijve dat ik geen twintig meer ben. Met geen mogelijkheid kan ik mijn ogen openhouden. Ik dommel niet weg, maar val in een diepe, diepe slaap. De wereld draait door, maar ontgaat mij volkomen. “Ga toch naar bed”, is het advies van Gade. Ik volg het op. Het is acht uur. Twaalf en half uur later word ik weer wakker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *