Moed

Wegens succes herhaald. Door lijkt het wel op. Ongeveer een jaar geleden vroeg een overbuurvrouw die docente is op het ROC of ik niet eens iets aan een aantal klassen wilde komen vertellen over hoe het nu is om oud te zijn. Haar leerlingen worden opgeleid tot werkers in de ouderenzorg en het leek haar goed dat haar pupillen de kans kregen om niet allen over ouderen te praten, maar ook eens met een oudere te praten. Mijn bijdrage werd hogelijk gewaardeerd, door zowel docenten als leerlingen en wat nog belangrijker is, ik vond het geweldig een paar keer met een klas jongelui in de weer te gaan.
Vandaag, bijna een jaar later, was ik weer aan de beurt. Ging ik vorig jaar nog op een gewone fiets er naar toe, nu reed ik op een driewieler. Ik was niet alleen een jaar ouder, maar had er ook no twee door specialisten geconstateerde kwalen bij. Ik voldeed nog meer dan het vorig jaar aan het beeld van de kwakkelende oudere.
De klas zit op me te wachten en kijkt me verwachtingsvol aan. Ik begin met het woord OUD op het bord en vraag hen te associëren. Het valt op dat er vooral uiterlijke kenmerken worden genoemd; grijs haar, krom lopen,slecht zien, doof worden.Ik vertel dat er meer is en dan komen termen als geringe concentratie, geheugen verlies. Ik vertel mijn levensloop, uniek zoals elk levensverhaal uniek is. De meeste leerlingen hebben vragen voorbereid. Vragen van diverse aard. Maar ik laat ze ook nog mijn leeftijd schatten. Dat varieert van 60 tot 77. Die laatste heb ik de klas uitgestuurd.En we praten samen, want soms wordt het een echt gesprek, over de discrepantie (nee, dat woord heb ik niet gebruikt) tussen lichaam en geest. Het lijf gaat nog als een trage schildpad, maar de geest sprankelt als een snelle haas.
De eerste vraag is of ik een smartphone heb. Tot verrassing van  de vragenstelster antwoord ik dat ik zelfs weet hoe ik hem moet gebruiken. De laatste vraag is wat ik van euthanasie vind.
Het is een inspirerend uurtje. Jonge mensen op de rand van het bestaan, met nog geloof in een toekomst.Dat geeft moed. Deze week nog drie groepen.

Eén reactie op Moed

  1. Rein Verdijkg schreef:

    Jan je bent toch nog niet OUD??!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.