Import

Ik heb niks met Halloween. Had geen flauw idee waar het vandaan kwam en wat het behelsde. Iets met Amerika en uitgeholde pompoenen. Veel verder kwam ik niet. Verder dacht ik dat het weer een Amerikaanse poging was ons hun leefwijze en festiviteiten op te dringen. Sinterklaas heeft al sinds jaar en dag te lijden onder de verderfelijke invloed van deĀ  Amerikaanse kerstman. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt dat woord met een hoofdletter te schrijven. De kerstman is voor mij niets meer dan een te dikke man (ik heb overigens als zodanig niets tegen te dikke mannen) met een opplakbaard, een koddig vaak te strak zittende rood pakje en een bel. Zijn vocabulaire komt doorgaans niet verder dan “Hohoho”. En daarmee heeft hij alles wel gezegd.Wat een armoede vergeleken met de eminente waardigheid van onze welbespraakte Spaanse bisschop, die nu beschimpt wordt omdat hij zijn kleurrijke gevolg door onderdrukking klein zou houden. Ach, met Sinterklaas, de heilige bisschop van Myra, thans zetelend in het wat roerige Madrid, is het maar net wat je wilt geloven.
In oeroude tijden markeerde Halloween, terug te voeren tot Allerheiligen, de overgang tussen oud en nieuw en was het ook nog een soort dankdag voor het gewas. Men geloofde, en zeg maar eens dat het toen niet waar was, dat de doden uit hun graf kwamen op zoek naar een nieuw lichaam. Om je de stuipen op het lijf te jagen. En dat verwerd in de loop der tijden tot een verkleedpartij met zo’n eng mogelijke outfit. Kinderen gaan langs de deur voor lekkernijen en volwassenen wensen elkaar ‘happy halloween’. Net zo misplaatst als ‘zalig Allerzielen’. Nee, Halloween komt niet op mijn feestkalender. Ik zet vanavond geen uitgeholde pompoen met een lichtje er in voor mijn deur. Ik zal mij manhaftig blijven verzetten tegen de veramerikanisering van ons culturele erfgoed. Mondialisering okay, maar de wereld is meer dan Amerika. Valentijn heeft zich vanuit de VS zonder verblijfsvergunning ook al hier gevestigd. Nog even en we vieren hier 4 juli als ware het onze Onafhankelijkheidsdag.
Voor mij,maar dat is wel duidelijk, geen Halloween. Ik brand overmorgen wel een kaarsje voor mijn doden. Dan is het Allerzielen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.