Moestuintje

Ik doe zo goed als dagelijks mijn boodschappen bij Albert Heijn. Ze heten toch ook niet voor niks de dagelijkse boodschappen. Die geregelde gang naar de grootgrutter brengt wel met zich mee dat ik bij de afrekening maar zelden een bedrag van € 15,- overstijgt en dat betekent dat ik vaak verstoken blijf van de actieproducten die je bij de aankoop van minimaal dat bedrag overhandigd krijg. En desondanks prijken op mijn keukentafel al drie moestuinpotjes. Moestuinpotjes, bijna al de beginregel van een gedicht, nou ja, in ieder geval een versje. Die potjes zijn waarschijnlijk een keer met de weekendboodschappen mee gekomen en staan nu te wachten nadere behandeling, zoals het inbedden van het zaadmatje. Zaadmatje, tweede regel van het versje.
Alles wat met groeien en bloeien te maken heeft, valt onder de supervisie van Gade. Niet voor niets kochten wij indertijd ons nu samengesmolten huizen. Zij het benedenhuis, met een aardige tuin om te verzorgen, ik het bovenhuis om vanaf mijn dakterras in die tuin te kunnen kijken. Gade heeft groene vingers, ik niet. Vanochtend is zij aan de slag gegaan met de drie potjes. Aarde gemaakt, in het potje gedaan, zaadmatje er in gelegd, nog wat aarde er over en nu moet er twee keer per dag gecontroleerd worden of de potjes niet droogstaan. Dat taakje kon ook nog wel eens gedeeltelijk op mijn schouders terechtkomen, hetgeen de succesfactor aanzienlijk verlaagt. Op een schoteltje staan nu drie potjes. Het moestuintje wacht op het ontspruiten van de tijm-, tomaten- en veldsla-kiemen.
Op ons inmiddels gezamenlijke dakterras staan al bijna een jaar drie 1 x 1 m² bakken van plm. 30 cm. hoog. Ooit moeten ze gevuld worden met aarde en dan de bedding vormen voor drie 1 m² groentetuintjes. Dat is er nog steeds niet van gekomen. Maar nu is Gade met een overbuurvrouw toch echt van plan binnenkort vorm te geven aan dat plan. Haar bezig zijn met de kleine moestuinpotjes is misschien een voorbode daarvan. Een vingeroefening, een groene vingeroefening. Groene vingeroefening, de derde regel van het versje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *