Speurtocht

Nog niet zo lang geleden is er een citaat van Godfried Bomans als literair baken geplaatst op een van de ramen van de Rabobank aan het Nijmeegse Keizer Karelplein. In die tekst doet Bomans gewag van de inval van de Duisters  in de nacht van 9 op 10 mei 1940. Hij zit dan met de heer Hans Triebels op het het terras van “Germania”, een restaurant op de plaats waar nu het bankgebouw prijkt. Ik mag een begeleidend web-tekstje schrijven voor de site over dat baken en vraag me af wie toch de heer Hans Triebels is die die roemruchte avond met Bomans doorbrengt. Ik ga op zoek en begin natuurlijk met het intikken van de naam Hans Triebels op mijn computer. Dat levert 1.160 resultaten in 0,24 seconden op. Ik kom hem tegen bij het Nederlands Muziekinstituut en daar leer ik dat hij leefde van 1912-2006 en dat zijn archief bij dat instituut is ondergebracht. Achter zijn naam staat ook vermeld ‘musicoloog, pianist’. De heer Triebels krijgt een leeftijd en een beroep.
Een van de vele honderden verwijzingen brengt mij dichter naar huis: “Hans Triebels 1912-2006. NK 20(2006), nr. 5, p. 92. R. Wolf.” Dat verwijst naar een artikeltje in het Nijmeegs Katern nr. 20, een uitgave van de historische vereniging Numaga. Daar ben ik lid van, maar het Nijmeegs Katern nr. 20 is lang geleden met het oud papier weggegaan.
Bij de bibliotheek is het Katern ook niet meer, waarschijnlijk nooit geweest. Maar het Archief biedt soelaas. De baliemedewerker begroet mij enthousiast; “Ah, de meneer van het geschiedeniscafé!” Daar spreek ik vier keer per jaar een column, genoeg om herkend te worden. Wereldberoemd in Nijmegen. Ik vertel hem waar ik voor kom, dat ik opzoek ben naar een Nijmeegs Katern uit 2006. Ingebonden en compleet blijken de Katerns onder handbereik te staan en daar lees ik inderdaad op pagina 92 het in memoriam voor Hans Triebels met daarin de alinea: “Hij was ook een rasverteller. Met veel smaak vertelde hij dat hij in de late avond van 9 op 10 mei 1940 na een uitvoerige rijsttafel met Godfried Bomans in Germania (het latere Normandië) uit de richting van Berg en Dal schoten hoorde.”
Ik heb Hans Triebels gevonden. Ik kan mijn stukje web-tekst gaan schrijven.

1 reacties op Speurtocht

  1. Maerten Verstegen schreef:

    Een mooi resultaat van je speurtocht. Heb zo’n tocht ook wel eens ondernomen. Werkte verslavend. Ontdekte dat je op internet vrijwel alles kunt vinden. Een fascinerend medium, in vele opzichten. Leuke blog, Jan.
    Maerten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *