Mol

Ik keek gisteren naar ‘Wie is de mol’. En ik niet alleen. Met mij nog zo’n 2,5 miljoen mensen. Vorig jaar heb ik ook gekeken en ook toen heb ik er niets van gesnapt. Net zoals nu. Gade zat naast me op de bank, maar die haakte al gauw af. Het boek van Frank Westerman kon haar meer boeien dan de zoektocht naar de mol. Ik snap het dan wel niet allemaal, maar kan geamuseerd kijken naar dat handjevol min of meer bekende Nederlanders die een verre vakanties lijken te laten vergallen door een stel onmogelijke opdrachten. Neem nou zo’n eerste opdracht. Op een overvol treinstation vol met voor ons westerlingen vooral op elkaar lijkende Sri Lankanen moeten de kandidaten aan de hand van een foto mensen herkennen. Als ze het goed hebben, krijgen ze een enveloppe met geld voor de pot. Lukt natuurlijk niet. Je zou net zo goed aan de hand van een foto van een kippenei iemand kunnen vragen om datzelfde ei uit een tray met eieren aan te wijzen. Onbegonnen zaak. Resultaat 0 euro. En een zo naïeve kandidaat dat ik die onmiddellijk als mol kwalificeer en die het ook is, al blijk ik over een paar weken het toch fout te hebben. Ik vertrouw die mij verder onbekende bekende Nederlander Ajouad voor geen meter. Voor mij de mol.
Ook bij de tweede opdracht zie ik hem klungelig net goed geplaatste cameraatjes om schoppen, waardoor ook deze opdracht nul euro oplevert. Verder een voor mij ook volledig onduidelijke opdracht. In een oud gebouw moeten ze rode strepen die her en der zijn aangebracht, zo in beeld brengen dat het een aaneensluitend patroon oplevert op een tiental beeldschermen. Mijn uitleg is even stuntelig als de opdracht, die vooral lijkt te mislukken door verkeerde cameraatjes op verkeerde plaatsen, te korte kabeltjes en spontaan omvallende (oh,oh die Ajouad) opname-apparaatjes.
Ik kan me niet voorstellen dat aan de hand van dit blog er ook maar iemand zal zijn die de eerste aflevering heeft gemist en nu gaat kijken. Mocht dat wel zo zijn, u kunt er zo induiken, want er is aan de redenaties van wie de mol is geen touw vast te knopen. Ik voor mij blijf bij Ajouad als mol, zelfs  tot na het moment dat ook hij  geëlimineerd wordt, zoals in de eerste aflevering Pieter Derks. Ik wist dat hij er zou uitvliegen, want ik zag hem een paar weken geleden bij de Albert Heijn, toen de opnames nog in volle gang waren. En gaat u niet kijken, wie weet hou ik u wel van tijd tot tijd op de hoogte.

2 reacties op Mol

  1. Piet Zuidam schreef:

    Heel mooi Jan. Ik vind een prima voorstel dat jij ons over de “hoogte punten” informeert, wordt het toch nog leuk.

  2. Rein Verdijk schreef:

    Snap niet dat er aan dergelijke ongein geld wordt besteed….
    Als je dan toch zonodig moet dan had je het net zo goed in bijv. Lent kunnen opnemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *