Mondo

Het is maar een berichtje van niks, weggemoffeld in de rubriek ‘Personalia’ van mijn ochtendkrant met als titel “NPO zet ‘Mondo’ met Moussad stop”. In die rubriek moet het berichtje de aandacht delen met de overgang van een kickbokser van de ene organisatie naar een andere en het feit dat de verkering van een vlogster uit is. Mondo is het wekelijkse kunst- en cultuurprogramma van de VPRO dat begin dit jaar in de plaats is gekomen vanĀ  ‘Vrije Geluiden’ en ‘VPRO-Boeken’. En nu heeft de netmanager van NPO-2 in al zijn wijsheid besloten dat het programma dient te verdwijnen. Eind december zal de stekker er uit getrokken worden. Het argument is dat deze uitzending onvoldoende aansluit bij het publiek. Als zoethoudertje wordt nog gemeld dat het besluit in overleg met de VPRO is genomen en dat die omroep nadenkt over een nieuw programma op het gebied van kunst- en cultuur.
Programma’s op TV wisselen elkaar af zoals de seizoenen. Voordat je het weet maakt de zomer plaats voor de herfst en is het al weer winter en nog maar net je warme jas aan breekt de lente al weer door. Een eeuwigdurende reeks, steeds het zelfde, maar ook een beetje anders. Het was mij destijds al niet duidelijk waarom VPRO’s boekenprogramma moest verdwijnen, de beweegredenen voor het stopzetten van ‘Mondo’ gaan aan mij voorbij. Het zou onvoldoende aansluiten bij het publiek. Ik ben ook publiek, weliswaar maar een klein gedeelte daarvan, maar er zijn vast meer mensen die met mij vonden dat ‘Mondo’ best te pruimen was. Het was een caleidoscopisch overzicht van wat er speelde, een misschien wel wat rommelig maar zeer onderhoudend magazine-achtig inkijkje in de kunst- en cultuurwereld. En ook nog eens gezellig gepresenteerd door Nadia Moussaid. Natuurlijk ‘Mondo’ is geen publiekstrekker, geen ‘Holland got talent’, maar het liet wel zien hoeveel talent er in de Nederlandse kunst- en cultuurwereld aanwezig was.
Ik ben benieuwd waar het nadenken over een nieuw kunstprogramma zal leiden. ‘Mondo’ is monddood. Het wachten is op Mondo-2.0.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.