Muis

We hebben een muis in huis. Tenminste dat is de veronderstelling die gestaafd wordt door een aangevreten rol keukenpapier en een geschonden kuipje kokosvet. We nemen maar aan dat het een muis is, misschien twee en niet een nog groter dier als een rat of steenmarter. Dat laatste zal wel zeker niet, want sinds kort is de spouw gevuld met isolatiemateriaal en dat laat weinig plaats voor een steenmarter die daar een warm onderdak denkt te hebben. Laten we het er maar op houden dat het een muis is, vooruit misschien twee maar dan hebben we het wel gehad.
Naast de aangevreten spullen hebben we nog een bewijs voor de aanwezigheid van een muis, die zich ergens achter een van de keukenkastjes veilig waant. Harrie, onze poes, kan urenlang gebiologeerd naar die kastjes zitten staren. Het lijkt of zij aan het mediteren is met niet anders in gedachten dan muis, muis, muis dat zij als een stil mantra bij voortduring in haarzelf blijft herhalen. Nu weet ik ook wel  dat katten doorgaans niet kunnen denken. Hebben ze ook niet nodig,want ze zijn het denken al lang voorbij en hebben de absolute staat van zijn al bereikt. Iets waarvan ik alleen maar hoop hem ooit te bereiken, maar die hoop zal wel ijdel zijn.
Harrie heeft in zijn evenwichtige bestaan een perfecte harmonie gevonden. Slapen, eten, zitten, een wandelingetje in de tuin, zij wisselt het naar haar goeddunken af. Zij legt zich neer bij de onbereikbaarheid van de keukenmuis en maakt ondanks de snerpende kou in ommetje in de achtertuin en weet daar vandaag zowaar een buitenmuis te verschalken. Het lijkt een compensatie voor die uren stil verlangen naar de niet gekende maar wel ervaren binnenmuis. Natuurlijk is het voor de muis een verloren zaak, maar samen met Harrie maken ze er toch iets moois van. Een wrede pas-de-deux waar de muis tot onverwachte salto’s wordt gedwongen en Harrie fabuleuze sprongpirouettes maakt op door ons niet gehoorde muziek. Dan geeft haar danspartner geen sjoege meer. Harrie kijkt nog een keer om, laat de muis voor wat hij is en springt op de tuintafel en vlijt zich in haar meditatiestand. Geen gedachten, geen herinnering. Rust.
En de muis rust ook, zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *