Taxatie

Destijds moesten er rond mijn scheiding, die overigens in de beste harmonie verliep, een aantal financiële zaken geregeld worden. Pensioenrechten moesten afgerekend worden en ook de vaste boedel moest verdeeld worden. Wij, de scheidingspartners, waren het al spoedig over eens hoe wij dat geregeld wilden hebben. Daarvoor was een krediet van de bank nodig, met de woning als onderpand. Ik stapte naar de bank, die toen nog een paar straten verder een wijkkantoor had en waar ze je nog bij naam en toenaam kende. Nu is dat wijkfiliaal al lang gesloten en moet je voor dat soort zaken naar een zo goed als anoniem hoofdkantoor. Ik vertelde de vriendelijke bankemployé hoeveel geld ik nodig had. De bediende vertelde mij dat het daarvoor wel nodig was dat de woning getaxeerd zou moeten worden. Dat kon via hen geregeld worden en hij zou er voor zorgen dat de taxatie het verstrekken van de benodigde pecunia niet in de weg zou staan. En zo werd dat tot ieders tevredenheid, die van mij, die van Ex en die van de bank, geregeld. Pecunia non olet, maar ik weet niet zeker of aan de gevolgde handelswijze een luchtje zat. Het was in de tijd dat de verbeelding nog aan de macht was en een creatieve bankmedewerker met zijn klant meedacht.
Vanochtend was de taxateur over de vloer. Wij zijn onze hypotheek opnieuw aan het regelen en daarvoor had de hypotheekverstrekker ook een actueel taxatierapport nodig. Een rapport dat, zo werd mij uitgelegd ook nog door een onafhankelijke partij gevalideerd moet worden. Vraag mij niet precies wat dat is, maar iemand of iets  moet nog even kijken of de taxateur wel correct getaxeerd heeft. Ik denk bij mijzelf dat zo’n taxateur er toch voor door geleerd heeft en bovendien ook nog als zodanig is beëdigd. Maar nee, we leven niet voor niets in een land van check en dubbel-check.
Vandaag kreeg ik van de gemeente ook de woz-taxatie van mijn huis binnen. Vraag mij twee dingen af: of de gemeente en mijn taxateur het een beetje met elkaar eens zijn en dat je een boel geld kunt besparen als je voor dit soort zaken de door de gemeente vastgestelde waarde leidend kunt laten zijn. Ik neem toch aan dat de overheid een beetje juist taxeert.

1 reacties op Taxatie

  1. jettie schreef:

    Dat laatste is wel heel optimistisch gedacht Jan….Niks is meer wispelturig dan de WOZ waarde bepaald door de Gemeente Nijmegen….En je wint nooit van hen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *