Museum

In april 1999 verscheen de brochure ‘Nijmegen Cultuur genieten Cultuurgenoten’. In opdracht van het College van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen werd die uitgebracht door de afdeling Cultuur, Sport en Recreatie. Het boekje werd fraai vorm gegeven door Montse Hernández i Sala met foto’s van Harrie Timmermans en ik mocht de tekst schrijven. Het is een staalkaart van wat er in Nijmegen nu meer dan twintig jaar geleden aan cultuur te genieten viel door de gezamenlijke prestatie van de stedelijke aanbieders, de cultuurgenoten.
De tijd vervliegt. In het boekje staan namen van mensen  en instellingen. Sommige namen glanzen nog steeds als nooit te voren, andere namen zijn verbleekt, opgelost vervangen door andere. Zo gaat dat. Bert Schierbeek indachtig: “Wat gemaakt is vraagt om vernietiging opdat de schepping voort kan gaan.”
Over het museum schreef ik in de vorige eeuw: “Bewonder de collectie Kam in het nieuwe Museum Het Valkhof. De eigen collectie van van Goijen tot Armando of reis door de tijd  van Nijmegen, via Numaga naar Noviomagus. Een avontuurlijke tocht in een avontuurlijk gebouw. Het vlijt zich tegen de wallen als een transparante spiegel voor de stad, die zich daarin terugziet. In al zijn schoonheid, in al zijn eigenheid. Bewonderd en verguisd. Nijmegen op zijn best.
Bezoek Velorama en de Stratemakerstoren. Een adempauze voor de bezoeker aan de stad, zo rijk aan, waaraan eigenlijk niet…
In twintig jaar tijd kan er heel  wat gebeuren. Gebeurt er heel wat. Ook bij het museum. Komen en gaan medewerkers die het beste met zichzelf voorhebben en minder met het museum. Er zijn hoogtepunten, zeker. Maar Nijmegen lijkt te klein voor een groots museum. Water stijgt tot aan de lippen. Verdrinkt het museum in het hoge water van de Waal?
Teletekst meldt vandaag: “De gemeenteraad van Nijmegen heeft ingestemd met een reddingsplan van bijna 16  miljoen euro voor Museum Het Valkhof. […]  De gemeente koopt het gebouw voor 4,9 miljoen euro en trekt daarnaast 11 miljoen uit voor de verbouwing.[…]De verwachting is dat Het Valkhof na de verbouwing jaarlijks zo’n 125.000 bezoekers trekt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.