Muur

Ik ga eens na of de muren van mijn werkkamer voldoende materiaal bevatten voor een blogje en wat die wanden over mij vertellen. Mijn kamer heeft vier muren. Eigenlijk wat meer, want ooit, ver voordat ik hier woonde, was deze kamer twee kamers gescheiden door suite-deuren. Die tussenmuur is er uitgesloopt, maar zonder al te veel fantasie is nog te zien waar die scheidingswand zich bevond. Als je die wand terugdenkt heeft mijn kamer 6 wanden. Een voor- en een achterwand en twee keer twee halve zijmuren. Gisteren beschreef ik een achterwand, vandaag beperk ik mij tot een halve zijwand, die waar mijn bureau tegen aan staat. Ik waag mij niet aan een beschrijving van mijn bureau. Dat bevat genoeg materiaal voor een trilogie in lederen band gevat met gouden opdruk. Dat laten we dus maar rusten. Ik ben van de korte stukjes, niet van de romans.
Deze halve wand is zo goed als leeg. In een hoekje staat een vitrinekast met mijn verzameling Mariabeeldjes en golftrofeeën. Lang voordat het mode werd verzamelde ik al Mariabeeldjes. Religieuze gedrevenheid? Geen flauw idee, misschien een beetje. Misschien ook gewoon verzameldrift. Maar nu lijkt mij de verzameling wel compleet, weinig aanwas, net zoals er ook geen golfparafernalia die op de twee onderste palnken wonen,  bij zullen komen.
Aan de muur een vorig jaar uit de krant geknipte foto. Een kleurrijke strandscene met twee wandelende dames. Opgehangen als remedie tegen een grauwe dag, gewoon met twee plakbandjes bevestigd. Daarnaast een grote schets van een achterover liggende dame, meisje, vrouw. Getekend door Margriet Smulders in 1984. Ik kocht het in die tijd voor ƒ 85,- van de enveloppe met inhoud die ik kreeg bij mijn afscheid van het kerkbestuur. Ook bijna het eind van de band met de kerk, al is die toch nooit helemaal verbroken. Ik kan niet naar de schets kijken zonder weer die hele geschiedenis weer levendig voor de geest te krijgen. Roerige en emotionele tijd, zo tegengesteld aan de rust die de liggende dame uitstraalt.
85 gulden zou nu een koopkracht hebben van € 66,92. Koop je niets meer voor van Margriet Smulders.
Morgen misschien nog een muurtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *