Navrant

De verkoudheid was wijkend, het hoesten minimaal en mijn stem klonk aangenaam nasaal. Geen enkele reden meer om af te zeggen voor het huwelijk dat ik gistermiddag moest sluiten en terdege voorbereid had. Het werd dan ook een plezierige ceremonie. Wel was het nog even de vraag of ik naar haar verjaardag in U. zou gaan en niet helemaal lekker zou uitzieken onder mijn dekbedje. Haar is in dit geval een oude vriendin. Oud in de betekenis van al heel lang kennen en zeker niet in de betekenis  van “in jaren”. Integendeel, zij is een van de jonkies en  in mijn vriendinnenkring is dat iemand die Sara nog niet gezien heeft. Ja, het is allemaal maar betrekkelijk, maar het is toch heerlijk als je met je 49e nog tot de jonkies wordt gerekend. Het duurt lang voor je je zelf echt bij de ouderen rekent. Toen mijn moeder al jaren tot haar genoegen in een bejaardenhuis woonde (iets waar je in die tijd niet ziek of gebrekkig voor hoefde te zijn, maar gewoon 65+) had zij het er vaak over dat het zo leuk was dat er zo veel voor de oude bewoners georganiseerd werd (iets waar in die tijd nog geld voor was). Zij rekende zichzelf in het geheel niet tot de doelgroep, maar ging alleen maar mee voor de gezelligheid.
Mijn vriendins verjaardag werd zoals altijd gevierd met een smakelijke maaltijd. Eigenlijk wilden we eerder weg ( beetje gammel toch nog) maar bleven toch plakken en aten genoeglijk mee. We bespraken woorden als ‘navrant’ (Ik vind de nieuwe Siebelink een tamelijk navrant boek) en ‘commensaal’ (Misschien krijgen wij binnenkort een commensaal), de voor- en nadelen van een echtscheiding en de nieuwe I-Phone van haar man.
Eenmaal thuis zapte ik nog even langs wat tv-kanalen en bleef hangen bij een documentaire over de omstreden aartsbisschop van België, toen nog bisschop van Namen. Wat is het toch dat als er maar iets op tv is over kerk of priester ik daar onmiddellijk aan blijf haken en met een combinatie van nostalgie en afschuw blijf kijken. Ik heb teveel plezier aan de kerk beleefd, ze heeft me te diep in de ziel gesneden. Navrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *